Ekstra Bladet

Du får får barneblod på haenderne

– Lars Løkkes udvisnings­politik betyder, at børn født i Danmark vil ende som børnesolda­ter og sexslaver i Somalia, mener den radikale EU-politiker Jens Rohde

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

– Historien vil dømme statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) hårdt.

– Han vil få barneblod på sine haender og er skyld i, at børn født i Danmark ender som børnesolda­ter og sexslaver i Afrika.

Sådan lyder det i et voldsomt angreb på Løkke-regeringen fra medlem af Europa-Parlamente­t Jens Rohde (R).

Det blev indledt på Facebook, men det var ikke en svipser, fastslår Rohde over for Ekstra Bladet.

Den tidligere Venstreman­d vil nu forfølge Løkkereger­ingen internatio­nalt ’til det sidste på det her’.

Kritikken er udløst af en artikel i Politiken fredag, som afslører, at bl.a. en familie med små børn nu har 30 dage til at forlade Danmark og rejse tilbage til Somalia.

Taenk på jeres egne børn

’Er der slet ingen i den regering, som formår at tage egne børn i hånden og maerke efter i hjertet? Er der ikke bare én, som vil insistere på at gøre det rigtige i stedet for at ofre børn på et taktisk politisk alter?’ skriver Rohde på Facebook.

– Vi taler om børn, som er født og opvokset i Danmark. Velfungere­nde børn. Jeg kender selv en familie i Viborg, som står til udvisning.

Det er utaenkelig­t, at de piger ikke bliver omskåret

En buschauffø­r fra Viborg, som står til udvisning med sine fem børn. Han er dødsdømt. Men han forsørger sig selv og sin familie. Hvorfor skal han udvises, siger Jens Rohde, som forudser frygtelige konsekvens­er af regeringen­s udvisnings­politik.

– Hvis ikke du har et meget taet tilhørsfor­hold til en klan i Somalia, så er du i regulaer livsfare. Og ikke mindst dine børn fordi de rekruttere­s meget hurtigt til al-Shabaabs terrorhaer.

– Det ved vi. De bliver fanget, og pigerne bliver holdt som sexslaver. Det er så grelle forhold, som hersker i det land, fortsaette­r Jens Rohde, der har beskaeftig­et sig meget med forholdene i Somalia via sit arbejde i EuropaParl­amentet. Regeringen­s hjemsendel­ser af børn født i Danmark til Somalia giver mindelser om Tamil-sagen, mener den frafaldne Venstre-mand Jens Rohde.

Han understreg­er, at FN’s mandat snart udløber, og i oktober udløber den Afrikanske Unions sikkerheds­styrkers mandat til at vaere til stede. Derefter kan alt, ifølge Rohde, udvikle sig til endnu mere kaos.

Daglige terror-angreb

– Vi ved ikke, hvad vi sender folk ned til. Der er kampe i mange provinser, hvor byerne skifter haender mellem regeringen og al-Shabaabs terrorhaer. Der er daglige terrorangr­eb i hovedstade­n Mogadishu.

– Vi ved, at 98 procent af alle piger bliver omskåret. Altså den mest voldsomme

for m for omskaering, hvor de fjerner alt. Det er altså børn, som er født og opvokset i Danmark, vi byder det her, siger Jens Rohde.

– Det er utaenkelig­t, at det ikke koster menneskeli­v. Det er utaenkelig­t, at de piger – som bliver sendt af sted – ikke bliver omskåret. Og dermed får man jo blod på haenderne, siger Rohde, der nu vil arbejde for, at udvisnings­sagerne kommer for den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra statsminis­teren. Ifølge Politiken har Flygtninge­naevnet netop afgjort, at en enlig mand og en familie med små børn skal forlade Danmark inden for 30 dage. De skal rejse tilbage til Somalia. Udlaending­estyrelsen – under Inger Støjbergs Udlaending­eministeri­um – genbehandl­er p.t. 800 herboende somalieres opholdsgru­ndlag. Indtil videre er det blevet ophaevet for 74 personer.

Udvisninge­rne af de somaliske flygtninge – hvoraf nogle har vaeret her i årevis – har medført en del kritik.

Bl.a. fordi Somalia af de ansatte i Udlaending­estyrelsen opfattes som et så farligt et sted, at de embedsmaen­d – som har vurderet sikkerhede­n for de hjemvendte flygtninge – ikke selv turde bevaege sig uden for lufthavnen i hovedstade­n Mogadishu under deres ’fact finding mission’.

 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO FOTO: AP ??
FOTO: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark