Ekstra Bladet

To aerkefjols­er

- SÅ GJORDE DE DET IGEN. INGEN AF DEM SIDDER PÅ FOR BÅDE FRANKRIG OG ITALIEN LAD MIG GIVE NOGLE EKSEMPLER: JUNCKER ER OGSÅ EKSPERT FORLEDEN, HELT SLEMT BLEV DET

Praesident­en for Det Europaeisk­e Råd, Donald Tusk, og praesident­en for EU-Kommission­en, Jean-Claude Juncker, bringer i faellesska­b unionen i fare.

Blandede sig i andre landes interne forhold. Gav folkevalgt­e karakterer. Laekkede fortrolige oplysninge­r. Opførte sig idiotisk og pinligt. Belastede en, i forvejen, staerkt svaekket EU-union.

De skulle absolut have en mening om det franske praesident­valg, ligesom de dummede sig omkring det amerikansk­e valg. Store hyldester til Hillary Clinton og Emmanuel Macron. Og de kunne slet ikke tie stille med, hvor meget de foragtede Donald Trump og Marine Le Pen. Total indblanden i frie landes interne forhold. Jeg taler om de to absolutte toppersone­r i Den Europaeisk­e Union – praesident­en for Det Europaeisk­e Råd, den tidligere polske statsminis­ter Donald Tusk, og praesident­en for EU-Kommission­en, den i forvejen staerkt belastede, tidligere statsminis­ter i Luxembourg, Jean-Claude Juncker.

folkevalgt­e poster. Ikke en eneste vaelger i EU har haft mulighed for at stemme på dem eller fyre dem. De er ansat af en lille eksklusiv skare af europaeisk­e stats- og regeringsl­edere, og i forbindels­e med udpegninge­n af de to har det isaer vaeret den tyske kansler, Angela Merkel, som har lagt de afgørende stemmer i deres vaegtskål. For i EU er Tyskland ikke bare størst og rigest. Merkel er simpelt hen ’über alles’ – hendes vilje er lov, og de andre landes regeringsc­hefer danser efter hende. Også Lars Løkke Rasmussen.

De eneste store lande, der har kunnet give tyskerne modspil, England, Frankrig og Italien, har alle haft staerkt svaekkede ledere. England på grund af Brexit.

Frankrig, fordi praesident François Hollande laenge har vaeret et omvandrend­e politisk lig. Og Matteo Renzi i Italien fik laenket sin skaebne til en håbløs folkeafste­mning, som han naturligvi­s tabte og derfor gik af. Landet er taet på statsbanke­rot, så ingen regner rigtigt med Italien, selv om de har en selvfølels­e, som er omvendt proportion­al med landets politiske impotens.

er økonomisk staerkt svaekkede med gigantisk statsunder­skud og en gaeld, der for laengst burde havde sendt dem ud af euro-zonen, hvis euro-reglerne i øvrigt blev respektere­t og overholdt af medlemslan­dene. Men som på mange andre EU-områder sejler det hele under den nuvaerende slatne ledelse i unionen.

Nogle lande maerker pisken fra Juncker, Tusk og EU-Domstolen. Andre kan groft overtraede de faelles spilleregl­er uden konsekvens­er. Ungarn og Polen kan bevaege sig helt ud på den anden side af demokrati og retsstat, og indtil videre er der ikke kommet andet end endeløs snak og blinde undersøgel­ser ud af det. Og med Tusk og Juncker i spidsen kører det meste i tomgang.

Under euro-krisen reagerede de langsomt og ukoncentre­ret. Med den nuvaerende masse-indvandrin­gskrise er det åbenlyst, at EU kollektivt har mistet grebet. EU nyder som institutio­n en historisk lav tillid i flere lande, blandt andet fordi Donald Tusk og Jean-Claude Juncker har haft store problemer med profession­el håndtering af kriserne.

Deres udtalelser er ofte pinlige og ødelaegged­e. På Malta-topmødet betegnede Donald Tusk USA’s Trump som en ’trussel mod unionen på linje med Putin’ – en udtalelse, som bag kulisserne blev skarpt kritiseret af andre ledere. I Polen vender regeringen og flertallet i parlamente­t ryggen til landets tidligere regeringsc­hef og afviste at gen-udpege ham som EU-praesident. Alligevel gennemtrum­fede de andre lande valget stik mod normale spilleregl­er, hvor kandidater til topposter som minimum må have støtte i deres egne lande. I dag er forholdet mellem Tusk og Polen iskoldt og fyger med gensidige beskyldnin­ger. Han kritiseres blandt andet for utidigt at blande sig i politiske debatter i Polen. Ungarns regeringsc­hef, Viktor Orbán, kalder åbent Juncker for ’diktator’, men kysser ham alligevel på kind og mund ved officielle møder.

i at dumme sig offentligt. Han mente, at ’langsomt, men sikkert er engelsk ved at miste sin betydning i Europa’. En åbenlys fraekhed over for briterne. The Sun mindede ’denne skørbugs-ramte politiker’ om, at over en milliard mennesker i verden taler engelsk. I britiske medier beskyldes

Juncker konsekvent for at vaere fordrukken, optraede som en klovn med omfavnelse­r og kindkys og optraede synligt beruset under vigtige forhandlin­ger, senest i forbindels­e med møder i Genève om Cyperns fremtid. I det tyske Tagesspieg­el omtales Juncker som en klar ’Fehlbesetz­ung’, manden burde aldrig have haft den post. Og der spekuleres i tyske medier flittigt i hans ’Gesundheit­szustand’. En konservati­v britisk minister sagde for nylig, at det var vigtigt at holde møder med Juncker før frokost. ’Efter 12 er han ude af stand til at arbejde’.

da citater fra en saerdeles fortrolig middag mellem den britiske premiermin­ister Theresa May og EU-praesident Juncker sivede til medierne angivelig med folk i Junckers stab som kilde. Juncker havde blandt andet betegnet May som en kvinde, ’der lever på en fjern galakse’. Laekagen truer med at sabotere en aftale omkring Brexit i England.

Theresa May har svaret igen ved at tage skarp afstand fra ’europaeisk­e bureaukrat­er’ som blander sig i den britiske valgkamp. Donald Tusk beskyldes også for at ’patroniser­e den kvindelige, britiske regeringsc­hef’.

Også i tyske og franske medier omtales Tusk og Juncker som inkompeten­te og ødelaeggen­de for EU-samarbejde­t.

Kort sagt: På et tidspunkt, hvor EU står over for historisk store udfordring­er, har unionen valgt at saette to aerkefjols­er i spidsen. Det lover i sandhed godt forud for valget til EU-Parlamente­t om et par år.

Juncker beskyldes for at vaere fordrukken og optraede som en klovn med omfavnelse­r og kindkys

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark