Ekstra Bladet

NÅR EUROVISION SLUTTER RAMMER NEDTUREN

I VILD MED MELODI GRAND PRIX: Allerede i børnehaven blev Ole Tøpholm kaldt Grand Prix-Ole. Nu er han Danmarks Radios faste kommentato­r ved verdens største musikkonku­rrence

-

Under et Eurovision vrimler det med mennesker, der uden at tøve kan svare på, hvor mange point Danmark fik i 1960. Én af dem er Ole Tøpholm. 39 år og grandprixn­ørd.

– Jeg har vaeret vild med Melodi Grand Prix, siden jeg gik i børnehave. Der blev jeg kaldt Grand Prix-Ole. Jeg er barn af 80’erne, og dengang var Melodi Grand Prix meget, meget stort. Jeg var fuldstaend­igt pjattet med Kirsten og Søren, og så er interessen bare haengt ved, siger han med et grin, da Ekstra Bladet møder ham i Kijev.

Her kommentere­de han lørdag aften Eurovision-finalen for syvende år i streg. Det er en drøm, der er gået i opfyldelse for manden, som allerede i folkeskole­n skrev et brev til Danmarks Radio og gjorde opmaerksom på, at han var klar til at tage over, hvis Jørgen de Mylius blev syg.

Stikker snuden frem

Tøpholms store viden om Eurovision er indiskutab­el. Han følger udvaelgels­esprocesse­n i lande som Spanien, Norge og Sverige, og hvis Danmark vaelger at sende en – i Ole Tøpholms øjne – forkert deltager af sted, er han ikke bleg for at stikke snuden frem. Heller ikke selv om det kan give et rap over fingrene.

Det gjorde det i år 2000, hvor han var journalist­praktikant på P4 og blev tilbudt at tage til Stockholm og følge Brødrene Olsen. Det gad han ikke.

– Jeg sagde nej med den begrundels­e, at jeg overhovede­t ikke troede, Danmark havde en chance, og vi skulle vaere heldige, hvis det blev til bare fem point fra vores nordiske lande. Og så vandt vi det hele. Jeg var så sur over, at Brødrene Olsen havde vundet det danske Melodi Grand Prix, at jeg droppede nattefeste­n i Cirkusbygn­ingen, siger han og tilføjer:

– Der var nogle DR-chefer, som gik og kaldte mig Tumpeholm i nogle år. Så der holdt jeg lidt lav profil.

Tøpholm er uddannet journalist ved Danmarks Journalist­højskole og har altid vidst, at han ville vaere journalist. Ikke for at daekke Eurovision, dér er han bare en fan som så mange andre. Han ville lave nyheder, og det gør han til daglig som vaert på Radioavise­n.

Men det er under Eurovision, han for alvor får mulighed for at slå sig løs. De andre

Der var nogle DR-chefer, som gik og kaldte mig Tumpeholm i nogle år. Så der holdt jeg lidt lav profil

landes kommentato­rer kigger en ekstra gang, når han møder op i kommentato­rboksen iført et stort dannebrogs­flag og med små flag klistret på kinderne. Men det er sådan, man gør, når man er tidligere formand for grandprix-fanklubben.

Absurd situation

I de senere år har Eurovision vaeret udsat for en del kritik, fordi man har udvidet konkurrenc­en og budt Østeuropa og Australien ind. Men det tager ikke charmen af eventet, mener Ole Tøpholm.

– Nej, grandprixe­t er nødt til at udvikle sig, hvis det skal overleve på sigt. I starten syntes jeg da også, det var maerkeligt, at Aserbajdsj­an var med, men nu synes jeg, det er fedt. Det ville vaere helt absurd at forestille sig en situation, hvor det kun er Vesteuropa, der er med i Eurovision, siger han og uddyber:

– Med Australien skal man huske, at det er Europa, der saetter reglerne. Hvis Australien vinder, skal det jo også holdes i Europa året efter. Det står i reglerne. Det er bare farverigt, og der er sket mange ting, som er positive for grandprixe­t.

Ole Tøpholm har fulgt Eurovision på naermeste hold siden 2007 i Helsinki, og siden 2011 har han vaeret fast kommentato­r for Danmarks Radio.

Ikke den nye Mylle

Selv om han efterhånde­n kan skrive syv grandprixe­r på cv’et i en relativt ung alder, ser Ole Tøpholm ikke sig selv som den nye Jørgen de Mylius.

– Mylle har kommentere­t 24 gange, og den rekord slår jeg aldrig. Det kan jeg simpelt hen ikke se for mig. Det er ikke, fordi jeg ikke vil, og grandprixe­t skal også nok overleve så laenge, men at nå 24 ligger mange år ude i fremtiden, siger han. – Kan du følge sammenlign­ingen med Mylius?

– Ja, jeg forstår godt, hvorfor folk gør det, og det er fint, hvis nogen vil sammenlign­e mig med ham, så laenge de ikke kalder mig Mylle Junior. Men altså, han har forsøgt at vinde 24 gange, og det er aldrig lykkedes ham. Jeg har allerede oplevet en dansk sejr, griner han. – Hvad gør du, når et Eurovision slutter?

– Jeg holder nogle fridage, og så er jeg tilbage på ’Radioavise­n’. Det er årets svaereste periode for mig, for det er højt at flyve og dybt at falde. Når man er tilbage i Danmark, så kommer krisen, fordi der er et år til naeste Melodi Grand Prix. Det er den vildeste nedtur, siger han og fortsaette­r:

– Det første, jeg gør, når jeg er hjemme søndag aften, er at åbne en flaske rødvin og se finalen alene. Jeg skal lige høre mig selv.

 ??  ?? Klaedt på til fest Ole Tøpholm kommentere­de lørdag aften Eurovision-finalen for syvende år i streg. kommentato­rboksen, er det iført et stort dannebrogs­flag og med små flag klistret
Klaedt på til fest Ole Tøpholm kommentere­de lørdag aften Eurovision-finalen for syvende år i streg. kommentato­rboksen, er det iført et stort dannebrogs­flag og med små flag klistret
 ??  ?? . Når han møder op i på kinderne.
. Når han møder op i på kinderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark