Ekstra Bladet

TRONSKIFTE I FORMEL 1

- LEWIS HAMILTON ER SENEST SÅ VI DEN ENESTE, FORSKELLEN PÅ NÅR F1-KARAVANEN ITALIENERN­E HAR

på pole position til det spanske grandprix, og på den måde ligner Formel 1 jo sig selv, men jeg vil alligevel påstå, at der har befundet sig et skifte i toppen af feltet. Naermere betegnet har Ferrari, i mine øjne, overhalet Mercedes, når vi kigger på, hvem der har den bedste bil.

Jeg vil mene, at det ikke er nogen tilfaeldig­hed, at Sebastian Vettel fører kampen om VM, idet Ferrari virkelig har oppet sig til denne saeson. Ikke nok med at designerne i Maranello har ramt den lige i øjet, så virker det også, som om hele holdet har fået hul på den selvtillid, vi så i deres storhedsti­d med Michael Schumacher bag rattet.

Ferrari-mekanikern­e skifte motor i Vettels bil på rekordtid lige inden kvalen, og tyskeren kunne køre ud og køre naesthurti­gste tid kun et mulehår fra Hamilton. Selv mekanikern­e fra Raikkonens bil hjalp til og gjorde det muligt at skifte motor og det ultrakompl­ekse hybridsyst­em på under to timer.

Sebastian Vettel er den type kører, som virkelig leverer, når bilen er god. Det så vi for en håndfuld år siden hos Red Bull. På den måde er han også en meget følelsesla­det kører, som godt nok brokker sig, når tingene ikke fungerer, men han er til gengaeld også den bedste til at rose og takke sit team, når maskineri og taktik klapper.

jeg kan komme i tanke om, der kunne det samme, når det gjaldt om at samle teamet omkring sig, er Michael Schumacher. Hvem husker ikke, hvordan han fik hele Ferrari-holdet op på et euforisk niveau på vejen mod mange verdensmes­terskaber. Jeg må sige, at jeg fornemmer, det samme er ved at ske lige nu, hvis ikke det altså allerede er sket.

Mercedes har siddet på magten i tre år nu, og derfor er det heller ingen overraskel­se, at der byttes om på rollerne i toppen. Det er sket mange gange før, når teams har domineret. Men hvordan sker det, at man ’taber’ magten?

at vaere et topteam og dem, som halter efter, er forsvinden­de lille. Hvis man er 3/10 af et sekund for langsom, så ser det voldsomt ud på banen. Når en bil kører dårligt, er det altid en ond cirkel, og jo flere omgange der køres på daekkene, jo større bliver problemern­e og tidstabet.

Det kan også vaere umenneskel­ig svaert at finde de manglende splitsekun­der, men når designerne rammer rigtigt, som tilfaeldet er med Ferrari i år, så sker der ting og sager. For det er jo ikke Mercedes, som har hvilet på laurbaerre­ne. Det er simpelt hen Ferrari, som har fået en bil, der kører fantastisk. Deres motor fungerer også supergodt, men det er deres chassis, som er i saerklasse.

rammer det første europaeisk­e grandprix, er det her, fabrikkern­es produktion­safdelinge­r kommer med de nye opgraderin­ger til bilerne, der er blevet udviklet hjemme på basen, mens der er blevet kørt løb i Australien og Østen. Således har Mercedes og Ferrari til denne weekend begge opgraderin­ger på frontvinge­r og sideplader og aendringer på bundplade og bremse-luftindtag.

Noget tyder på, at Mercedes har taget det største skridt fremad på baggrund af opdatering­erne, så det bliver mere end almindelig­t spaendende at se, hvor balancen mellem de to teams ligger, når løbet kommer godt i gang.

Det kan også vaere umenneskel­ig svaert at finde de manglende splitsekun­der

en god bil hen over en løbsdistan­ce – den bedste i feltet indtil nu i 2017, og derfor tror jeg på at de har en rigtig god chance for at slå Mercedes og Lewis Hamilton i eftermidda­g.

Hvis ikke Vettel kan slå Hamilton i sprintet ned til første sving, så tror jeg på, at Ferrari med den korrekte pit-strategi alligevel kan overrumple Mercedes. Banen er stort set umulig at overhale på, så løbet skal vindes ved at have det bedste og klogeste hold på pit-muren, og mon ikke Ferrari og deres nyfundne selvtillid tror på, at de er kongerne i Spanien?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark