Ekstra Bladet

Magiske momenter uden for Milano

Et besøg på Alfa Romeos nyrenovere­de fabriksmus­eum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedie­teknologi gør det til en oplevelse for hele familien.

- CHRISTIAN SCHACHT

(Arese): At Milano er en af verdens største modebyer, ved de fleste. Gaderne Via Monte Napoleone og Via Della Spiga er shoppingkv­arterernes hjerte, og her ligger Giuliaen er nok den mest kendte sedan-Alfa, og den har stadig sin egen store fanskare. Bilen kom i 1962, og navnet har fået comeback med den nye Giulia. Alfa kom, så og sejrede i den prestigefy­ldte tyske DTM-klasse med 155 TI'eren. Raceren havde en 420 hk V6' er. alle de store modehuse og designerbu­tikker på raekke. Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Prada, Chanel, Versace, Armani – listen er lang.

Der er selvfølgel­ig også smukke malerier og en forbløffen­de arkitektur. For fodboldels­kerne er et fodboldder­by på San Siro et must.

Men selvfølgel­ig er der også noget for bilelskern­e – Norditalie­n er jo mekkaet for en stor del af Italiens bilindustr­i. Et af højdepunkt­erne er det store Alfa Romeo fabriksmus­eum, La macchina del tempo, der ligger i forstaden Arese, 15 km fra hjertet af Milano. De seneste år har det gennemgået en omfattende renovering, så de saedvanlig­vis røde Alfa Romeovogne­s historie bliver praesenter­et på behørig vis og naturligvi­s med den berømte Alfa Romeo-røde farve som gennemgåen­de tema. Museet blev oprindelig­t indviet i 1976, og placeringe­n i Arese var bestemt ikke tilfaeldig. Alfa Romeo flyttede i starten af 1960’erne produktion­en fra den oprindelig­e Portello-fabrik inde i Milano og ud i et nyt, stort fabriks-anlaeg i Arese, der har fremstille­t alt til den oprindelig­e Giulia, Alfetta, Giulietta/75 og Alfa 164. I dag er fabrikken lukket, bilprodukt­ionen er flyttet til Den berømte - eller snarere berygtede - Alfasud blev bygget på en fabrik, hvor arbejderne var dårligt uddannede. Bilen blev lavet af aflagt russisk stål.

 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT FOTO: CHRISTIAN SCHACHT FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ??
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT FOTO: CHRISTIAN SCHACHT FOTO: CHRISTIAN SCHACHT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark