Ekstra Bladet

Jeg har takket nej til kemo

- – Er du lykkelig?

jeg har piller til at kunne tage en overdosis, siger han nøgternt, raekker ud efter sukkerskål­en og tager en knald mere i den sidste sjat te.

I ET SKRIN

i hans sovevaerel­se ligger fire cyanidpill­er. Dem fik Marcels mor af sin mand under krigen med ordre om at tage dem, hvis han blev fanget, og de skulle til afhøring hos vaernemagt­en.

– Hvis de stadig virker, så tager jeg dem, ellers har jeg andre piller i skuffen. Jeg håber ikke, at det bliver aktuelt, men jeg forbereder mig alligevel. Derfor har jeg også købt sådan en rigtig staerk krog, der haenger i loftet ude i køkkenet. Jeg skal bare lige have fat i noget ordentligt reb, siger Marcel og griner højlydt.

– Jeg er nødt til at tage lidt gas med det. Ellers bliver det så alvorligt.

– Jeg forstår selvfølgel­ig ikke døden, men den skraemmer mig ikke. Jeg tror, at jeg bliver sat fri, når jeg dør. Og noget af det, jeg glaeder mig til at blive fri for, er materialis­men, som altid har betydet kolossalt meget for mig. Det har vaeret så vigtigt for mig, at alt så godt ud. Min paradelejl­ighed med franske borde, et blankpoler­et flygel, sølvtøj til hundrede mennesker og skraedders­yede rober. Det har vaeret for meget.

Tiden på toppen af det danske jetset står i skaerende kontrast til den virkelighe­d, som 83-årige Marcel befinder sig i nu. Hver måned tikker folkepensi­onen ind, men kan ikke redde ham fra den økonomiske ruin, han sidder i – i en lejlighed, han ikke kan betale og uden penge på bogen. Hans pensionsop­sparing er vaek, det samme er hans personlige opsparing, som Løkken Sparekasse tog med sig, da den gik ned under finanskris­en.

– Inden laenge løber smykkeskri­net også tør, og så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, fortaeller Marcel, der dog er taknemmeli­g for sine venners hjaelp

– Jeg er tilfreds. Men om jeg er lykkelig ... det ved jeg ikke. Jeg bør nok vaere det.

– Min tilvaerels­e har vaeret meget spaendende, synes jeg. Jeg tror, at verden har vaeret et sjovere sted med mig i den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark