Ekstra Bladet

Derfor draebte jeg d

96-årige Povl Falk-Jensen var afdelingsl­eder for en af de mest effektive modstandsg­rupper i Danmark. I løbet af et par år

-

Jeg er ret sikker på, at det var det trae, siger 96-årige Povl Falk-Jensen og peger på det, der nu kun er en traestub. Det er 72 år siden, men den aldrende herre vakler ikke i troen. Det var her, traeet stod.

Midt i den store Geelskov ved Holte lidt nord for København. Det trae, hvor Povl sammen med resten af modstandsg­ruppen i Eigil-afdelingen 7. maj 1945 – to dage efter Danmarks befrielse – placerede aegteparre­t Yngve Nielsen og Hildur Ruth op ad, tog sigte og som leder af gruppen afgav ordren til at skyde.

Meget er sket på 72 år, men Geelskov ligner sig selv. I stedet for at komme fra Københavns­iden kører Povl Falk-Jensen denne gang ind fra Holte. Kongevejen er stadig lang og stejl, om end en smule bredere, end han husker fra dengang. Bilen svinger ind mellem traeerne ad samme vej, som den gjorde flere årtier tidligere.

på himlen på denne flotte majdag. Det er svaert at forestille sig, at den 96-årige mand på netop dette sted likvidered­e to landsmaend i kølvandet på Anden Verdenskri­g.

Iført sin lysegrå fleece-jakke stiller han sig ti meter fra traestubbe­n. Han placerer sig med venstre ben foran det andet. Skyder venstre skulder frem og bøjer armen i 90 grader, så hånden vender mod traeet. Det var cirka fra denne afstand, at Yngve Nielsen og Hildur Ruth blev likvideret, fortaeller han.

Selv om han ver genspillet s ham ikke.

– Det rører m Det er jo ikke e res eget liv som er det hele tide kamp, lyder de har fortrudt no begik.

For sådan va skulle dø.

 ?? TEKST: MADS GORDON LADEKARL FOTO: STINE TIDSVILDE ?? SOLEN STÅR HØJT
TEKST: MADS GORDON LADEKARL FOTO: STINE TIDSVILDE SOLEN STÅR HØJT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark