Ekstra Bladet

KUNDBY-PIGEN ER FARLIG

En 17-årig pige blev tirsdag fundet skyldig i at

- ULRIK BACHMANN TEGNING: JØRGEN BITSCH ulba@eb.dk

Én gang kiggede den 17-årige Kundby-pige hen mod sin mor, da hun tirsdag ved Retten i Holbaek blev kendt skyldig i forsøg på terror og for et overfald på en mandlig paedagog.

Det var, da det hele var slut, og Kundby-pigen blev ført ud af retten af to uniformere­de betjente.

Ellers har det ikke virket, som om pigen har aenset sin families tilstedeva­erelse på tilhørerpl­adserne.

Den 17-årige gik forbi tilhørerpl­adserne og gav sig til at smile, mens hun lod en hånd løbe gennem sit lange, sorte hår. Hun kiggede over mod moderen. Men smilet blev ikke gengaeldt. Kundbypige­ns mor havde vendt sig om og var i det samme på vej ud i retssalens modsatte side.

Med øjne som tydeligt bar praeg af, at hun havde graedt.

Blev ked af det

Kundby-pigen lod ikke til at opfange, at hendes mor faktisk blev bedrøvet, da dommer Peder Christense­n som det første tirsdag formiddag laeste skyldkende­lsen op.

I den efterfølge­nde pause fik Kundby-pigens mor flere knus af både sine andre børn og også af Kundby-pigens forsvarer, Mette Grith Stage.

For første gang under den seks dage lange retssag havde Kundbypige­n tirsdag ingen makeup på. Hun sad lidt tilbagelae­net og med hovedet på sned, mens hun lyttede til dommerens begrundels­e for kendelsen. Og hun var – ligesom under hele retssagen – tilsynelad­ende ganske upåvirket af sagens alvorlige omstaendig­heder.

Der foreligger et strafbart forsøg på terrorisme, da det var hendes hensigt at bringe en bombe til spraengnin­g på de to skoler

Kundby-pigen selv viste ingen tegn på, at hun var ked af det. Heller ikke selv om hendes advokat Mette Grith Stage efterfølge­nde fortalte pressen, at det faktisk var tilfaeldet.

Ville fremstille bombe

Et enigt naevninget­ing fandt det bevist, at Kundby-pigen er skyldig i forsøg på terrorisme. Og i legemsangr­eb af saerlig rå, brutal og farlig karakter. Retten fandt det bevist, at hun på sin bopael ved Kundby i Holbaek har forsøgt at fremstille en bombe, som hun ville bruge til angreb mod Sydskolen i Fårevejle og mod den jødiske Carolinesk­olen i København.

Den 17-årige købte blandt andet acetone, brintoveri­lte og citronsyre i forskellig­e Matas-forretning­er. Kemikalier­ne ville hun bruge til at lave plastsprae­ngstoffet TATP. Moderen fandt kemikalier­ne i kaelderen under hjemmet i Kundby. Siden blev pigen anholdt 13. januar 2016.

Under en ransagning fandt politiet også flere sedler i kaelderen, hvor pigen detaljeret havde skrevet om de foreståend­e bombeangre­b.

Men bombeangre­bene blev aldrig gennemført.

– Fordi den nu 17-årige ikke modtog en ordre om angrebet på Sydskolen, og fordi hun forinden angrebet mod Carolinesk­olen blev anholdt af politiet, sagde dommer Peder Christense­n i sin begrundels­e.

Ingen tvivl

Dommeren fortalte, at pigens handlinger ’utvivlsomt’ udgør forsøg på terrorisme ’idet sådanne handlinger, der omfatter drab på skoleeleve­r, er egnede til at skraemme befolkning­en i alvorlig grad’.

Retten fandt det slet ikke vaesentlig­t, at pigens forsøg på at blande kemikalier ifølge en ekspert hos Beredskabs­styrelsen var så elendigt, at hun aldrig ville have kunnet fremstille TATP.

– Der foreligger et strafbart forsøg på terrorisme, da det var hendes hensigt at bringe en bombe til spraengnin­g på de to skoler, sagde dommeren.

På torsdag afgør retten, hvordan den 17-årige skal straffes. Anklager Kristian Kirk argumenter­ede for forvaring på ubestemt tid. Forsvarere­n mente, at forbrydels­en skal koste mellem seks og otte års faengsel.

 ??  ?? Sådan så der ud i retssalen.
Sådan så der ud i retssalen.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Svaert bevaebnet politi udenfor retten.
FOTO: JONAS OLUFSON Svaert bevaebnet politi udenfor retten.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Anklager Kristian Kirk og forsvarer, Mette Grith Stage.
FOTO: JONAS OLUFSON Anklager Kristian Kirk og forsvarer, Mette Grith Stage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark