Ekstra Bladet

Mentalerkl­aering: Forstyrret men ikke sindssyg

-

Den 17-årige pige har en personligh­edsforstyr­relse, som skyldes en turbulent opvaekst. Hun var mobbeoffer i skolen og havde svaert ved at knytte sig til andre. Men hun var hverken sindssyg eller utilregnel­ig i gerningsøj­eblikket.

Det er konklusion­en på flere mentalunde­rsøgelser, som pigen har gennemgået under sin varetaegts­faengsling.

– Tiltalte har en påfaldende attitude i forhold til situatione­ns alvor. Hun er upåvirket af omstaendig­hederne. Hun er optaget af, hvad konsekvens­er sagen har for hende personligt, men ikke hvad den betyder for andre, skrev en speciallae­ge i børnepsyki­atri blandt andet.

Optaget af islam

Pigen blev også beskrevet som meget naiv, umoden og psykisk skrøbelig.

– Og 'emotionelt flad', hvor hun taler toneløst og fremstår med tomhed i den gensidige kontakt, lød det videre.

– Hun har tydeligt fundet islam som noget, hun kan identifice­re sig med. Hun har en forståelse af, at er man islamist, har man en familie alle steder.

Kundbypige­n gav over for børnepsyki­ateren udtryk for, at de vantro skulle dø.

– Hun har ikke givet udtryk for anger og angiver ikke at have fortrudt handlinger. Det er yderst bekymrende, skrev børnepsyki­ateren.

Hun er farlig

Retslaeger­ådet anbefaler på baggrund af mentalunde­rsøgelsen, at pigen idømmes forvarings­straf.

– Hun udgør en naerliggen­de fare for andres liv, levned eller helbred, lød det i erklaering­en.

Anklager Kristian Kirk fortalte i sine procedurer, at Kundbypige­n er farlig, så laenge hun interesser­er sig for islam.

– Faengsel og de friheder, det medfører, er ikke tilstraekk­eligt i denne sag. Skal der daemmes op for tiltalte, kraever det forvaring, indtil hun ikke er farlig laengere. Hun skal med andre ord holdes under taet opsyn, sagde anklageren.

Kraever mildere straf

Forsvarer Mette Grith Stage mente godt nok, at pigen bør have en maerkbar straf, når hun nu er blevet kendt skyldig i den alvorlige sag. Men seks til otte års faengsel er ifølge hende nok. Og det bør vaere en formildend­e omstaendig­hed, at pigen er så ung.

– Jeg må fastholde, at forvaring er en meget belastende sanktion, fordi man ikke ved, hvornår nøglen kan findes frem igen. Jeg har ikke hørt om sager, hvor forvarings­dømte er kommet hurtigt ud igen, sagde Mette Grith Stage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark