Ekstra Bladet

ADVARET OM SKAT

Advarsler om it-kaos, dårlige service og pengetab i Skat regnede ned over Kristian Jensen (V), som svarede med arrogance og en kold skulder

- KRISTIAN B. LARSEN THOMAS GÖSTA SVENSSON JONAS SAHL kbl@eb.dk tgs@eb.dk; sahl@eb.dk

Mindst syv gange på skrift blev davaerende skattemini­ster Kristian Jensen (V) advaret om et skraekscen­arie i Skat, hvis han flyttede inddrivels­e af danskernes gaeld fra kommuner til staten.

Det viser en omfattende gennemgang foretaget af Ekstra Bladet af de såkaldte høringssva­r til den omstridte lov om inddrivels­e, som blev startskudd­et til nedbringel­sen af medarbejde­re i Skat.

Men Kristian Jensen og hans embedsmaen­d blev også advaret mundtligt, inden det var for sent, oplyser Erik Lund, tidligere formand for Pantefoged­foreningen og chef for inddrivels­e i København.

– Vi kom med rigtig mange advarsler på møder i Skattemini­steriet, og de fleste advarsler gav jeg direkte til Kristian Jensen, men også Peter Loft (davaerende departemen­tschef, red.) var til stede, fortaeller han.

Koret af kritikere advarede om alt fra it-kaos, dårlig service over for borgerne og faerre penge i kassen. Alt sammen har vist sig at holde stik, men dengang virkede Kristian Jensen ’ligeglad og arrogant’.

– Uanset hvilke gode argumenter, vi kom med, havde de besluttet, at det skulle vaere sådan. Alt prellede af på dem, fordi de troede, at de kunne lave et nyt it-system, siger Erik Lund.

Selve beslutning­en om at flytte inddrivels­en var truffet med strukturre­formen, der havde Lars Løkke som hovedarkit­ekt. Men det var den nyudnaevnt­e Kristian Jensen, der kaekt svarede på advarslern­e til Folketinge­ts skatteudva­lg: ’Jeg har vaennet mig til Pantefoged­foreningen­s debatnivea­u.’

Det nye it-system kaldet EFI skulle vaere på plads et par år senere, men der gik otte år, før det blev søsat. Men det gik hurtigt galt. Systemet inddrev gaeld ulovligt og lod en masse restancer samle støv. To år efter, i 2015, blev det lukket igen, hvilket har kostet statskasse­n op mod 14 milliarder kroner, ifølge Skattemini­steriet.

Advaret om it-kaos

Kristian Jensen fik ellers direkte advarsler om it-systemet på det komplekse område af inddrivern­e i HK Kommunal.

– Vi sad over for Kristian Jensen i Skattemini­steriet og sagde, at de ikke bare lige kunne lave sådan et it-system, men det virkede ikke, som om han var saerligt interesser­et, siger Bent Aage Hansen, pensionere­t naestforma­nd i HK Kommunals inkassoudv­alg og inkassoche­f i Sønderborg Kommune.

– Han stolede på det, som embedsfolk­ene sagde, så han troede, at det nok skulle gå, forklarer han.

Kommunaldi­rektørerne blev aldrig inviteret til møde med Kristian Jensen, men nummer to i Skattemini­steriet, departemen­tschef Peter Loft, blev advaret.

– Der var sådan en tone af, at staten var bedre en kommunerne, fortaeller davaerende formand i kommunaldi­rektørerne­s forening, Allan Vendelbo.

– Det er aergerligt, at når det gaelder så store aendringer og så mange penge, at de ikke har gidet at inddrage og lytte til dem, som sidder med opgaven, fortaeller han.

Jensen fortryder

Et flertal på kraever nu en undersøgel­se af skandalern­e med fokus på netop inddrivels­e og it-systemet EFI.

Det har fået Kristian Jensen til at gå bodsgang.

– Hvis jeg kunne gøre ting om, ville jeg for eksempel have udskudt sammenlaeg­ningen af inddrivels­en, sagde Kristian Jensen i går. Han ønskede ikke at stille op til et uddybende interview med Ekstra Bladet om de mange advarsler.

Laes også lederen på bagsiden Hvidovre Kommune

Nu kan vi se, at Skattemini­steriets beregninge­r ikke holder stik. Vi har hele tiden vidst, at Hvidovre Kommunes skatteforv­altning var effektiv, siger borgmester Britta Christense­n (S), da kommunen kunne bevise, at man kun brugte 14 mio. kr. på at inddrive penge fra borgerne. Regeringen mente, kommunen brugte 25 mio. kr.

Kommunaldi­rektørfore­ningen i Danmark

Det er vigtigt at påpege, at den foreslåede udmøntning på inddrivels­esområdet ikke understøtt­er en realiserin­g af disse principper (borgeren i centrum og kommunerne, som borgernes indgang til det offentlige, red.).

Det Kommunale Kartel

Der er i lovforslag­et ingen saglige begrundels­er for en halvering af medarbejde­rne. Besparelse­n vil alt andet lige give en ringere inddrivels­esindsats.

Foreningen for Pantefoged­er

Det samlede inddrivels­esprovenu kan ikke bevares såfremt det samlede besparelse­smål er 1200 årsvaerk. Det vil betyde stigende restancer.

Uanset hvilke gode argumenter, som vi kom med, så havde de besluttet, at det skulle vaere sådan

 ??  ?? Kaptajn Kuldsejler
Kaptajn Kuldsejler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark