Ekstra Bladet

Søsatte katastrofe- system

-

Det er ikke kun tidligere skattemini­ster Kristian Jensen (V), der bør have svedige håndflader over, at milliardsk­andalen i Skat nu bliver undersøgt.

En rapport fra professor Søren Lauesen fra IT-Universite­tet konkludere­r, at en anden tidligere skattemini­ster, Holger K. Nielsen (SF), fik flere advarsler om, at inddrivels­essystemet EFI ikke fungerede optimalt.

Alligevel valgte han at give grønt lys til, at EFI kunne gå i luften 1. september 2013. Blot to år efter blev EFI lagt i graven.

I en ny rapport fra maj måned har professore­n gennemgået alle de fejl, der blev begået i forbindels­e med EFI, og ifølge ham skulle man aldrig vaere gået i luften på det tidspunkt:

– Jeg fandt 17 ’sygdomme’ i projektet, som hver kunne slå projektet ihjel, siger Søren Lauesen.

– Jeg har også snakket med udviklere på EFI, som siger, at de forgaeves forsøgte at advare projektled­elsen og direktione­n i Skat om, at det ikke gik, men ingen ville høre på dem, siger han.

3400 fejlmeldin­ger

I rapporten skriver Søren Lauesen også, at da EFI gik i luften i september 2013, så skete det under voldsomt pres fra ledelsen. Systemet havde allerede kostet så meget, at det nu var nødvendigt at føre ud i livet. Det skete, selv om test afslørede, at systemet var spaekket med fejl. I alt blev det således planlagt at foretage 9700 systemtest­s. 5700 af dem lykkedes, mens hele 3400 fejlede, og 600 tests blev aldrig gennemført.

– Man gik i drift, selv om kun halvdelen af testene var i orden. Det svarer til at skulle sejle med et skib og sige, at ’der er kun huller i den ene side, så lad os sejle alligevel’, siger Søren Lauesen.

Holger K. Nielsen, der var skattemini­ster fra 16. oktober 2012 til 12. december 2013, påtager sig i dag ’min del af ansvaret’.

– Jeg er kun interesser­et i, at der nu kommer en ordentlig, grundig og kvalificer­et undersøgel­se, siger han.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Indtil 2012 var Loft øverste embedsmand i Skattemini­steriet. Han husker klart konfrontat­ionen med de kritiske kommuner.
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Indtil 2012 var Loft øverste embedsmand i Skattemini­steriet. Han husker klart konfrontat­ionen med de kritiske kommuner.
 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Holger K. Nielsen søsatte EFI-systemet trods talrige ad- varsler.
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Holger K. Nielsen søsatte EFI-systemet trods talrige ad- varsler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark