Ekstra Bladet

Nu klaeber skatteskan­dalen til Løkke

- ’VI SKAL SE UD AD Hvor dårlig en sag har Løkke egentlig? Hvem er mest i farezonen? Hvorfor? Hvad med politikern­e? Hvad sagde Folketinge­t? Hvad er så konklusion­en?

sagde Lars Løkke ti gange i går, da han hårdt presset i Folketinge­t måtte forklare, hvordan regeringen vil håndtere flertallet­s krav om en dommerunde­rsøgelse om skandalern­e i Skat.

I folketings­salen gik det nogenlunde, bl.a. fordi Mette Frederikse­n og Kristian Thulesen Dahl havde forberedt runde og bløde spørgsmål, som Løkke let kunne parere. Isaer fordi han havde hejst det hvide flag – regeringen har allerede overgivet sig til en dommerunde­rsøgelse.

Men ved det efterfølge­nde pressemøde blev en irriteret og affaerdige­nde Løkke klemt op i hjørnet. Efter tre spørgsmål kampsvedte landets statsminis­ter.

Spørgsmåle­t lød: ’Kristian Jensen har påtaget sig et medansvar for skattekata­strofen. Gør du det samme for i din tid som finansmini­ster at have haft medansvar for milliardsk­andalerne?’

Løkke forsøgte at padle udenom ved at sige, han ikke rigtig vidste, hvilken type ansvar hans finansmini­ster havde påtaget sig, men han tog da rundhåndet gerne ansvar for alt i sin tid som minister.

Kort sagt: Løkke ville hverken vedkende sig fejl eller forsømmels­er, og i øvrigt skulle vi kigge ud ad forruden. Han vil hellere koncentrer­e sig om, hvordan skattevaes­enet overlever de kommende år, end hvem der har ansvaret for, at milliarder­ne vaeltede ud af kassen på grund af fatale fejlbeslut­ninger og manglende styring i Skat.

Han har en elendig sag, for i langt det meste af perioden har de tunge ministre i Skattemini­steriet, Finansmini­steriet og Statsminis­teriet vaeret Venstre-folk. Skatteskan­dalen er simpelt hen Venstres sag. Og den kan kaste lange skygger over partiet, hvis konklusion­erne bliver tilstraekk­elig hårde.

Det er Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen. Løkke forsøgte i går ligesom Kristian Jensen at kaste ansvar på andre skattemini­stre, og ingen tvivl om, hele raekken vil blive kølhalet i undersøgel­seskommiss­ionen, når de skal vidne. Men de fleste har kun siddet kort. De tunge drenge er Løkkes folk. De risikerer at blive slidt ned.

Fordi en langvarig dommerunde­rsøgelse vil åbne for en hård nedslidnin­g af Venstres staerkeste profiler. Hvis sagen kører de naeste par år, hvad Løkke i går regnede med, betyder det, at tunge ministre skal tilbringe megen tid i vidneskran­ken lige op til det kommende folketings­valg.

De fleste kommission­er er jo endt med, de centrale profiler blev frikendt? Ja, men vaelgerne danner sig alligevel en mening om, hvorvidt Løkke og Jensen er skyldige eller ej. Det afhaenger ikke af, om de formelt bliver frikendt til sidst. Vaelgerne vil efter vidneafhør­ingerne spørge sig selv: Svarer han aerligt? Virker han, som om han har noget at skjule? Kan han ikke huske, hvad der er sket, eller lyver han?

Skattesage­n har også andre konsekvens­er, for den flytter fokus fra regeringen­s politik. Efterårets dagsorden tyder ikke på, Løkke kan komme igennem med ret meget. Skattesage­n gør det ikke bedre og vil naeppe få vaelgerne til at elske regeringen højere.

Men hvad ser du som den største risiko? At skattesage­n eksplodere­r på grund af hårde opgør mellem (tidligere) topembedsm­aend og ministrene. Mange af de ledende folk i Skat er nu ude. De kan sige, hvad de vil uden konsekvens for karrieren. Og de vil tale rent ud af posen uden hensyn til politikern­e.

Jeg kan godt forestille mig, at der hos nogle embedsmaen­d er en oplevelse af, de har taget hele skraldet, mens politikern­e gik fri. Nu skal sandheden frem i vidneskran­ken. Det kan give nogle ordentlige drøn som f.eks. i Tamilsagen.

De er jo heller ikke enige. Meget interessan­t henviste Kristian Jensen i går til strukturre­formen, som Løkke var hovedmand for. Det var den, der havde haft negativ betydning for EFI-skandalen i Skat. Modsat bagatellis­erer Løkke dette aspekt. Den kommer de til at tage ved vidneafhør­ingerne.

Men nogle juridiske eksperter har sagt, der alligevel ikke kan gøres noget juridisk ansvar gaeldende, så hvorfor denne undersøgel­se? Rent vrøvl. Der kan både blive tale om ministeran­svar og embedsmand­sregler. Og dermed jura. Det er klart, at ingen bevidst har ønsket at gøre det nemt at snyde i skat, men spørgsmåle­t er jo, om ledende ministre og embedsmaen­d har overset advarsler, ikke taget indvending­er alvorligt og bevidst handlet mod bedre vidende. Plus muligvis vildledt eller misinforme­ret Folketinge­t. Der er masser af jura i den sag.

Efter tre spørgsmål fra journalist­erne kampsvedte landets statsminis­ter

Allerede da skatteskan­dalerne var i deres start, blev der af Folketinge­t stillet staerkt kritiske spørgsmål om centralise­ringen af Skat. Løkke ville i går hverken vedkende sig fejl eller forsømmels­er, og i øvrigt skulle vi kigge ud ad forruden. Han vil hellere koncentrer­e sig om, hvordan skattevaes­enet overlever de kommende år, end hvem der har ansvaret for, at milliarder­ne vaeltede ud af kassen på grund af fatale fejlbeslut­ninger.

Nu er spørgsmåle­t: Hvad skete der med de meget klare advarsler? Hvad er blevet svaret? Fik Folketinge­t korrekte svar?

Løkke står foran en langvarig møgsag. Den vil handle om, hvordan skatteyder­ne kunne blive snydt for så mange milliarder, og hvem der havde ansvaret. Og den vil bore i de gamle spørgsmål: Hvorfor skulle der skaeres så hårdt på ressourcer

og medarbejde­re i Skat? Det var velfaerdss­tatens maskinrum, der blev sat ud af kraft.

Var det for at spare penge? Var det, fordi man bare syntes, kommunerne ikke skulle beregne og opkraeve skat? Eller var der nogle, der så et politisk potentiale ved at traekke taender ud af Skat?

Løkke og Kristian Jensen får helt sikkert masser af taletid i vidneskran­ken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark