Ekstra Bladet

Elektrocho­kket

Tvivlsomt comeback-album fra radikalt anderledes Sort Sol

- THOMAS TREO Sort Sol tom@eb.dk

’Stor langsom stjerne’ er magtfuldt produceret af amerikaner­en Randall Dunn, men under den dragende vellyd mangler man ofte substans, og episke ’The Weightless’ og titelnumme­ret har en tendens til at glide ubemaerket forbi med velsyngend­e Steen Jørgensen i hovedrolle­n som poetisk bluffmager.

Staerkest er den undtagelse­svis dynamiske ’Nocturnal Creature’, hvor Sort Sol traeder i karakter som et daemonisk Depeche Mode.

Glimtvis minder Sort Sol om sig selv på de romantiske ballader ’… Like a Trance Like …’ og ’A Stroke of Midnight’, men den disciplin har de mestret med endnu mere slående effekt mange gange før.

’Stor langsom stjerne’ er gruppens første album uden det desertered­e nøglemedle­m Knud Odde, og man efterlades med en snigende fornemmels­e af, at den resterende trio har valgt avantgarde­vejen som en nødløsning, fordi de savner bassistens sans for sangskrivn­ing.

Synker til bunds

Helt galt går det på latterlige ’Søøre’, hvor frontmande­ns maerkelige monolog synker til bunds som en søgt pastiche af Scott Walker.

Det virker forstyrren­de, at Jørgensen både synger på engelsk og dansk, og det river lytteren ud af den besaettend­e illusion, som lykkes for Sort Sol i stunder som eksempelvi­s sektionen, der smager af spaghettiw­estern i afsluttend­e ’K-141 Kursk’.

’Stor langsom stjerne’ er et af de svagere album i kapacitete­rnes diskografi, men det siger mere om ’Minutes To Go’, ’Everything That Rises … Must Converge!’ og ’Flow My Firetear’, og det er dristigt og beundrings­vaerdigt, at veteranern­e efter 40 års virke udgiver så radikalt og kompromisl­øst et vaerk.

De har forhåbentl­ig et nyt klar inden 2033.

Sort Sol dropper groft sagt guitarer og traditione­l sangskrivn­ing

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark