Ekstra Bladet

Computere lammet: Derfor vil hackere betales i bitcoins

KRIMINELLE PENGE: Bitcoins er svaere at spore og nemme at flytte rundt med

-

Bitcoins kan i begraenset omfang bruges i den fysiske verden. Her køber en kunde to våben med bitcoins. og i skjul for uønsket overvågnin­g.

På samme måde er tanken bag bitcoins, at de, der sender eller modtager pengene, er anonyme.

Rent teknisk er bitcoins en krypteret kode, der aldrig kan blive mere end 21 millioner af. Man kan splitte de enkelte bitcoins op i mindre dele. Og valutaen har en kurs, der kan svinge enormt.

Tirsdag eftermidda­g var kursen på en enkelt bitcoin således lidt over 11.000 kroner. Da bitcoin blev introducer­et i 2009, kunne man købe den samme mønt for mindre end ti kroner.

Narkohandl­er faeldet

Det er en ganske komplicere­t algoritme, der ligger bag bitcoins. For eksempel siver der langsomt nye bitcoins ud i systemet. Men der kan altså maksimalt flyde 21 millioner bitcoins rundt.

Samtidig tjener de, der understøtt­er pengenetva­erket, på enten de enkelte transaktio­ner eller får en andel i de bitcoins, der løbende ’udklaekkes’.

Som allerede naevnt er en af de store fordele for kriminelle, at bitcoins kan sendes anonymt. Men det betyder ikke, at en handel med stoffer, våben eller betaling af en løsesum er 100 procent risikofrit.

En aktuel dansk sag viser således, at det er muligt at spore ejeren af bitcoins, der er brugt til kriminalit­et. Det kan for eksempel ske, når den kriminelle senere forsøger at bruge eller veksle sine bitcoins i den fysiske verden.

I sagen, hvor en 22-årig mand fra Holstebro blev dømt for narkohande­l, lykkedes det politiet at finde den digitale pung, som manden

havde brugt til handlerne. Da politiet først havde fingrene i den og pungens kode, kunne de afsløre en lang raekke af handler, der var lavet med bitcoins.

Det er en ganske komplicere­t algoritme, der ligger bag bitcoins

Time for time kan alle følge med i, hvor mange penge hackerne i det store angreb får ind i løsepenge. De digitale punge, som hackerne bruger, er nemlig frit tilgaengel­ige at følge med i. Derimod vides det ikke, hvem der har koden til sagens mange bitcoins.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark