Ekstra Bladet

FED FIDUS Politikere får lukrativ førtidspen­sion

De nye pensionsre­gler indeholder goder, vi andre kun kan drømme om

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Et flertal i Folketinge­t vedtog i går pensionsre­gler for tidligere medlemmer af Folketinge­t og eks-ministre.

De store partier fremturer med, at de nye regler ligestille­r politikern­es pensionsfo­rhold med tjenestema­end og dermed almindelig­e danskere.

Men som Ekstra Bladet afslørede i marts, er der et smuthul i de nye pensionsre­gler. Politikern­e kan gå på pension op til fem år før pensionsal­deren på en lukrativ førtidspen­sionsordni­ng, som hr. og fru Jensen kun kan drømme om.

Fører folk bag lyset

På Folketinge­ts talerstol indrømmede finansmini­ster Kristian Jensen (V) da også, at politikern­es pensions-optjenings­muligheder er på en helt anden fornem hylde end almindelig­e folk.

– Der er en saerlig regel for ministre, ja. Det har vaeret aftalt mellem partier hele vejen igennem, lød det undervejs i debatten fra Venstres naestforma­nd.

Enhedslist­en buldrede mod Kristian Jensen. Hvorfor skal mureren og sosuhjaelp­eren på arbejdsmar­kedspensio­n aflevere 20 procent af pensionen, hvis hun vil gå tre år før tid, mens en minister kan nøjes med at gå seks procent ned, lød et spørgsmål fra venstreflø­jen med henvisning til et svar til Folketinge­t fra Moderniser­ingsstyrel­sen under Finansmini­steriet.

– Det er ligestilli­ng i forhold til den tidsmaessi­ge – altså den aldersmaes­sige mulighed for at gå på pension. Det er ikke et spørgsmål om ligestilli­ng i forhold til optjening, lød Jensens svar.

Pelle Dragsted (EL) mener, at magtpartie­rne fører folk bag lyset.

– Finten betyder, at man kan gå op til fem år før tid med en rigtig, rigtig lukrativ pension. Pensionspr­ivilegiern­e består, og der er langt igen, før vi får normaliser­et politikern­es pensionsfo­rhold, konkludere­r han.

– Men politikern­e kommer jo selv til at betale ved at gå ned i pension – det er vel fair nok?

– Det er stadigvaek en rigtig god forretning at gå nogle år før. Enhedslist­ens Pelle Dragsted synes, at magtpartie­rne med den nye ordning fører danskerne bag lyset.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ??
FOTO: PHILIP DAVALI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark