Ekstra Bladet

Folkemorde­r i Smørumnedr­e

- HELLE MAJ

Den 49-årig mand i parcelhuse­t på Smørumnedr­evej er stor fan af Socialdemo­kratiet og af Helle ThorningSc­hmidt. Han går i kirke og er én af de mest velintegre­rede flygtninge i Danmark. Han kom til Danmark i 2001 og har arbejdet som lagerassis­tent i it-firmaet Atea A/S. I 2014 blev hans dansk statsborge­r. Han har et varmt smil, og hver lørdag dyrker han grøntsager på en mark i Egedal med andre danskere og flygtninge.

Men Wenceslas Twagirayez­u har gået og gemt på en dyster fortid. I morgen kraeves han varetaegts­faengslet for drab på over 1000 mennesker i Rwanda i 1994.

Som formand for det radikale og staerkt racistiske parti CDR i Rubavu-distriket i den vestlige provins styrede Wenceslas Twagirayez­u, ifølge anklagerne mod ham, den blodrus, der på bare 100 dage kostede en million tutsier og moderate hutuer livet.

Statsadvok­atens kontor for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et (Søik) har i al hemmelighe­d – og i samarbejde med myndighede­rne i Rwanda – undersøgt Wenceslas Twagirayez­us mørke fortid. Og man er ikke i tvivl: Der er absolut god grund til at få ham udleveret til retsforføl­gelse i Rwanda.

Myndighede­rne vil i morgen i Retten i Hillerød søge om at få manden varetaegts­faengslet, mens udlevering­ssagen står på.

Og hadet til tutsi-styret i Rwanda blusser tilsynelad­ende fortsat. Twagirayez­u har startet foreningen Dutabarane Foundation. Ordet ’Dutabarane’ betyder ’vi redder hinanden’.

Rwanda har ikke dødsstraf, men Twagirayez­u står til livstid, hvis han bliver kendt skyldig i anklagerne.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Kranierne her står i en kirke, der mindes folkedrabe­t i Rwanda i 1994.
FOTO: ALL OVER PRESS Kranierne her står i en kirke, der mindes folkedrabe­t i Rwanda i 1994.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark