Ekstra Bladet

Halal-kød, nej tak

- Mikkel Rasmussen Rybakkevej 24 Dragør

Jeg har en dialog med Dansk Supermarke­d vedrørende kød, der saelges i kaedens butikker, samt koncernens holdning til, om dette kød stammer fra rituelt slagtede dyr eller ej, og jeg er både overrasket og indigneret over, at man som forbruger i Danmark må tåle følgende:

At stort set alt kød halalslagt­es.

At intet af dette kød maerkes ’halal/ikke halal’.

At stort set al okse- og kyllingekø­d, der således halalslagt­es på danske slagterier, endvidere gøres til genstand for en islamisk velsignels­e under den rituelle slagtning.

Jeg gør mig absolut ingen forestilli­nger om, at kødet smager anderledes, men jeg vil have valget som forbruger.

Rituelle slagtninge­r er endnu et fuldstaend­ig grotesk og utidssvare­nde knaefald for lige så utidssvare­nde religioner. Det har ingen berettigel­se i Danmark i 2017.

I Danmark foregår halalslagt­ning angivelig ved, at dyret først ’gøres bevidstløs­t’ (enten ved at blive slået i hovedet eller ved at komme i et elektrisk bad); antagelig fordi man derved mener, at den efterfølge­nde rituelle forblødnin­g på den måde bliver mere ’human’. Det aendrer imidlertid ikke på, at dyret fortsat, både principiel­t og fysisk, slagtes rituelt af religiøse årsager.

Jeg synes, det er beskaemmen­de. Mildest talt.

Efter at have laest om emnet på internette­t kan jeg konstatere, at det har vaeret genstand for debat flere gange før, og jeg håber, jeg med naervaeren­de kan genstarte den debat.

Efter min mening bør rituel slagtning forbydes i Danmark uanset metoden, og som et absolut minimum må vi som borgere i et land med en lang, kristen historie kunne kraeve maerkning af kødet, så vi har et valg – og dermed kan distancere os fra denne praksis, når vi ønsker det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark