Ekstra Bladet

KUNDBY PIGEN SMILEDE EFTER TERRORDOM

Pigens forsvarer er lettet over mild straf

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

17-årige Natascha ColdingOls­en blev torsdag ved Retten i Holbaek idømt seks års faengsel for forsøg på terror. Pigen, der er kendt som Kundby-pigen, slap dermed for en forvarings­straf, som anklagemyn­digheden havde kraevet.

De seks års faengsel var en sejr både for pigen selv og for hendes forsvarer, Mette Grith Stage. Da retsforman­d Peder Christense­n laeste dommen op, var det derfor også en tydeligt lettet pige, der smilede om kap med solen udenfor. Kort efter havde hun endda overskud til at vinke til sin mor, stedfar og to aeldre søskende, som har siddet på tilhørerpl­adserne under sagens behandling.

– Jeg er glad for, at retten også har sagt, at selvfølgel­ig kan vi afrette en 17-årig pige, når vi har hende i vores varetaegt. Det var ikke nødvendigt at saette hende i forvaring, sagde Mette Grith Stage til Ekstra Bladet lige efter, at hun i et tilstødend­e lokale havde vendt dommen med Natascha Colding-Olsen .

Hun tog den obligatori­ske betaenknin­gstid på 14 dage, inden hun beslutter, om hun vil modtage dommen.

Mor fandt kemikalier

Natascha Colding-Olsen har siddet varetaegts­faengslet siden sin anholdelse 13. januar 2016.

Hun blev anholdt, efter at hendes mor havde fundet kemikalier i kaelderen, som pigen havde købt i forskellig­e Matas-forretning­er i Holbaek.

En ekspert fra Beredskabs­styrelsen fortalte, at kemikalier­ne kunne bruges til at fremstille plastsprae­ngstoffet TATP. Men en vigtig bestanddel var ikke kraftig nok til, at pigen kunne lykkes med sit forehavend­e.

Ud over kemikalier blev der fundet sedler med konkrete bombeplane­r mod to skoler.

Natascha Colding-Olsen konvertere­de til islam nogle måneder før sin anholdelse. Både forsvarer og anklager er enige om, at hun hurtigt efter blev radikalise­ret og begyndte at interesser­e sig for kampen mod ikke-muslimer og for muligheden for at blive martyr.

Den første pige

Hun er den første pige og også den første umyndige person, som er blevet dømt efter terrorlove­n.

Mens samtlige naevninge var enige i, at pigen var skyldig i at have haft til hensigt at bombe sin tidligere skole – Sydskolen i Fårevejle – og den jødiske Carolinesk­olen i København, så var der til gengaeld delte meninger om, hvilken straf hun skulle have.

De tre dommere har hver to stemmer, og de seks naevninge en. Ni stemmer mente, hun skulle seks år i faengsel. En mente, pigen skulle straffes med ti års faengsel. Og to stemmer fulgte anklageren­s – og Retslaeger­ådets – anbefaling om forvaring af pigen.

– Flertallet har lagt saerlig vaegt på, at pigen var 15 år på gerningsti­dspunktet, og at hun ikke er tidligere straffet. Endvidere er der lagt vaegt på oplysninge­rne om pigens umodenhed og på beskaffenh­eden af de strafbare forberedel­seshandlin­ger, sagde retsforman­d Peder Christense­n under domsafsige­lsen.

Natascha Colding-Olsen konvertere­de til islam nogle måneder før sin anholdelse

 ?? PRIVATFOTO ?? Slap for forvaring
Kundby-pigen, hvis navn er Natascha Colding-Olsen, blev glad for den milde dom.
PRIVATFOTO Slap for forvaring Kundby-pigen, hvis navn er Natascha Colding-Olsen, blev glad for den milde dom.
 ??  ?? – Jeg er glad for, at retten også har sagt, at selvfølgel­ig kan vi afrette en 17-årig pige, når vi har hende i vores varetaegt, sagde Kundby-pigens forsvarer, Mette Grith Stage, til Ekstra Bladet.
– Jeg er glad for, at retten også har sagt, at selvfølgel­ig kan vi afrette en 17-årig pige, når vi har hende i vores varetaegt, sagde Kundby-pigens forsvarer, Mette Grith Stage, til Ekstra Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark