Ekstra Bladet

SÅ FED ER POLITIKERN­E

BEDRE VILKÅR END MENIGMAND Politikern­e har haevet deres egen pensionsal­der, men kan stadig gå på ’førtidspen­sion’ på langt bedre vilkår end almindelig­e danskere ER DET I ORDEN?

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Sort på hvidt bliver det nu dokumenter­et, at politikern­e med deres seneste pensionsfi­dus har sikret sig selv markant bedre vilkår end almindelig­e danskere.

Nok har et flertal på Christians­borg bestående af Venstre, Socialdemo­kratiet, Liberal Alliance, de konservati­ve og de radikale netop besluttet at haeve politikern­es egen pensionsal­der, så den flugter med den almindelig­e folkepensi­onsalder. Tidligere kunne politikern­e allerede modtage den fulde pension, når de ramte efterlønsa­lderen.

Men de nye regler indeholder en fidus, der giver både ministre og folketings­medlemmer mulighed for at lade sig ’førtidspen­sionere’ op til fem år før folkepensi­onsalderen. Dette vel at maerke på vilkår, som er langt mere gunstige end dem, der gaelder for almindelig­e danskere.

Det viser et notat fra Moderniser­ingsstyrel­sen under Kristian Jensens (V) finansmini­sterium.

Vaelger politikern­es eksempelvi­s at gå fra tre år før folkepensi­onsalderen, så bliver deres pensionsud­betaling blot reduceret med seks procent.

Tilsvarend­e vil en dansker med en almindelig arbejdsmar­kedspensio­n i gennemsnit få en livsvarig reduktion på cirka 20 procent.

At det vil medføre et ordentlig indhug i pensionen for almindelig­e danskere at gå fra før tid, bekraeftes af et regnestykk­e, som pensionska­ssen Pensam har lavet for Ekstra Bladet.

En sosu-assistent vil typisk opleve et årligt fald i pensionsud­betalingen omkring 12.000 kroner, hvis de går fra tre år før folkepensi­onsalderen.

Nok er denne reduktion lidt mindre end snittet udregnet af Moderniser­ingsstyrel­sen, men ikke desto mindre en vaesentlig del af en arbejdsmar­kedspensio­n, som ellers vil vaere på omkring 75.000 kroner.

Manipulere­nde

Ifølge Enhedslist­ens finansordf­ører, Pelle Dragsted, giver tallene et forklaring­sproblem hos partierne bag den nye pensionsaf­tale:

– De her tal viser, at det har vaeret meget manipulere­nde, når aftalepart­ierne har vaeret ude at sige, at man nu ligestille­r politikern­es pensionsal­der med almindelig­e menneskers, siger han og fortsaette­r:

– Tallene viser meget tydeligt, at den lille finte, man har lavet med muligheden for selvvalgt førtidspen­sion, er langt mere lukrativ for ministre og folketings­medlemmer end muligheden for mennesker med en almindelig arbejdsmar­kedspensio­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark