Ekstra Bladet

Bruddet grundlagt på podiet

Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen har laenge vaeret på kollisions­kurs

- JONAS HÜTTEL

2015 var et forfaerdel­igt år for Kevin Magnussen.

Degraderet hos McLaren kort før jul, om end den sportslige ledelse anført af topchefen Ron Dennis havde forsikret danskeren om, at der ingen grund var til bekymring: Saedet var hans efter rookie-saesonen.

Mens han stor-kedede sig som reserve, røg også forholdet endegyldig­t til manageren Dorte Riis Madsen. Sidste gang, de blev set sammen til løb, var til Spaniens Grand Prix i eftersomme­ren 2015.

Men bruddet havde vaeret på vej ... i et laengere stykke tid.

Fortjener anerkendel­se

Reelt siden Kevin Magnussen stod og solede sig på podiet i Melbourne efter den bedste start på en Formel 1karriere i dette årtusinde.

Når en 21-årig rookie saetter raceren på podiet i første hug, ville en erfaren manager udnytte situatione­n

Dorte Riis Madsen fortjener anerkendel­se for at sende Kevin Magnussen i Formel 1. Hendes største bedrift var at bringe det danske stortalent sammen med Bestseller-milliardae­r Anders Holch Povlsen, hvilket skabte det økonomiske fundament i en af verdens dyreste sportsgren­e.

Allerede i løbet af 2014-saeson stod det imidlertid klart for Magnussen-lejren, at hun ikke var opgaven voksen på den helt store scene.

– Mange af managerne i Formel 1 har en baggrund i sporten; hun kom ind lige så grøn som Kevin, og der var meget, hun skulle laere, når den rigtige strategi skulle laegges. Ligesom Kevin skulle laere pistop-strategi, og hvordan man håndterer sine daek, foregår der også et spil i kulissen, konstatere­r Ekstra Bladets Formel 1-ekspert Jason Watt.

– Jeg tror, hun var lidt for duperet. Nu er vi her, projektet er lykkedes ... Men Formel 1 er iskold business, og der er er ingen FIA-dommer, som idømmer straf for urent trav. Her er mange andre dagsordene­r, man skal vaere opmaerksom på, siger han.

Ingen plan B

Planen hele 2014 var, at der ikke var en plan. Intet alternativ til McLaren. Ingen plan B.

Hvilket ramte hårdt, da Kevin Magnussen mistede pladsen til Fernando Alonso på et tidspunkt af saesonen, hvor alle de andre attraktive saeder for laengst var røget. Både i Formel 1 og andre serier.

Exitten var orkestrere­t af Jenson Buttons drevne manager Richard Goddard, som formåede at få flertallet i McLarens bestyrelse til at støtte op om sin kører og gå imod Ron Dennis; den fight har siden udviklet sig, og trods en aktiepost på 25 procent blev Dennis afsat sidste år i det firma, han selv havde skabt.

Som en kilde taet på Kevin Magnussen med indsigt i forløbet bemaerker, burde Dorte Riis Madsen have trådt i karakter langt tidligere.

Når en 21-årig rookie saetter raceren på podiet i første hug, ville en erfaren manager udnytte situatione­n, mens hypen var på sit højeste. En tur gennem paddocken til snak om den kommende saeson ville muligvis ikke kaste en kontrakt af sig. Men som minimum kunne det laegge pres på teamet for at sikre en tidlig kontraktfo­rlaengelse.

Kostbar beslutning

Her valgte Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen at stole på McLaren, hvilket blev en kostbar beslutning.

– I mine øjne var hun dygtig til at markedsfør­e projektet Kevin Magnussen over for folk, som ikke kender motorsport. Hun har en saerlig gave til at finde penge. Formel 1 er en anden liga, og her var hun på udebane, siger Jason Watt.

Han kender hende fra sin tid i DTC, hvor Peugeot med den motorsport­sinteresse­rede landechef Hans Bruun byggede et hold op om ham.

Oprindelig laeste Dorte Riis Madsen statskunds­kab og arbejdede siden for Venstre med kommunikat­ionsarbejd­e og taleskrivn­ing, men hjalp en af Jan Magnussens venner, Martin Jensen, med at finde DTC-sponsorer.

Hans Bruun var imponeret af hendes evner og gav hende et job som sponsorche­f for Peugeot. Som sponsorjae­ger og manager var Jan Magnussen det første store navn i stalden, så hun var det logiske valg, da Kevin Magnussen som 15-årig efter 2007-saesonen skiftede gokart ud med Formel Ford og drømmen om at nå øverste trin på motorsport­ens rangstige.

Syv år senere var forholdet slidt, og Kevin Magnus-

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Manager Dorte Riis Madsen giver Kevin Magnussen et kram, dengang forholdet var godt imellem dem. Her efter et Formel Renault 3.5-løb i 2013.
FOTO: JAN SOMMER Manager Dorte Riis Madsen giver Kevin Magnussen et kram, dengang forholdet var godt imellem dem. Her efter et Formel Renault 3.5-løb i 2013.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark