Ekstra Bladet

Mange blev evakueret i lufthavne og indkøbscen­tre

- JAN SØGAARD js@eb.dk HADSTEN: AARHUS: KALUNDBORG: VIG: DIANALUND:

– En bombe på hospitalet bringes snart til spraengnin­g. Vantro hunde. Allahu akbar!

Sådan lød truslen i en mail til Rigshospit­alet i København, og det var kun en ud af 18 bombetrusl­er, som en 31årig dansk krigsveter­an, ifølge tiltalen, fyrede af 17. oktober sidste år om eftermidda­gen.

Krigsveter­anen har vaeret udsendt til Afghanista­n og Kosovo og har ikke umiddelbar­t nogen kendt diagnose som PTSD. Men politiet venter lige nu på resultatet af en mentalunde­rsøgelse, inden den 31-årige stilles for retten i Naestved 24. maj.

Bombetrusl­erne var rettet mod hospitalet, shoppingce­ntre, uddannelse­sinstituti­oner og lufthavne.

Truslerne førte til kaos flere steder, fordi knudepunkt­er blev evakueret af politiet. Aarhus Lufthavn i Tirstrup blev evakueret efter bombetrusl­en. Også lufthavnen­e i Roskilde og Aalborg måtte evakueres.

Lufthavnen­e i Roskilde, Aarhus og Aalborg blev evakueret for rejsende, og også indkøbscen­trene Ros Torv og Vestsjaell­ands Centeret blev evakueret.

Anklageskr­iftet beskriver, hvordan bombetrusl­erne blev afsendt fra to mailadress­er og med afsenderen ’Søren Sørensen’, et falsk navn.

Intet politisk motiv

Ved mange af truslerne gav afsenderen indtryk af, at islamister

stod bag, og at bomberne ville spraenge i Allahs navn.

– Men vi mener ikke, at der hverken var et politisk eller religiøst motiv. Hvad motivet så er, må vi høre under retssagen, siger specialank­lager Susanne Bluhm.

Den 31-årige har erkendt de faktiske forhold, at han afsendte de mange mails, men naegter sig skyldig i tiltalen for trusler på livet. Han har siddet varetaegts­faengslet siden 18. oktober sidste år. Politiet

fik sporet ham allerede samme dag, som truslerne blev afsendt.

Var udsendt soldat to gange

Efter grundlovsf­orhøret fortalte eks-soldatens familie til Ekstra Bladet, at den 31årige havde vaeret udsendt to gange til henholdsvi­s Kosovo og Afghanista­n. Ifølge lillebrode­ren var han vognkomman­dør og fik ros for sin indsats, ligesom han var den, der gik forrest, da han

var i Livgarden.

Men for fire år siden begyndte det at gå ned ad bakke for den 31-årige, hvorefter han afbrød forbindels­en til familien, der forgaeves havde forsøgt at hjaelpe ham.

Bombetrusl­erne varierede lidt over samme tema: For eksempel lød en trussel til Frederiksb­ergcentere­t på Falkoner Alle: ’I vil blive ramt i dag. Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!’

En borger tilkaldte politiet efter at have set en mand med en palleløfte­r med fire vinduer på sent om aftenen. Politiet fandt manden og en rygsaek med indbrudsva­erktøj. En politihund blev sat på sagen, og den fandt palleløfte­ren med vinduerne skjult bag en container. Manden er sigtet for tyveri.

En 69-årig kvinde blev udsat for tricktyver­i efter at have vaeret inde at handle. Da hun var på vej hjem, blev hun stoppet af en dame, der sad i en bil. Damen spurgte på engelsk om vej, og senere på dagen opdagede den 69-årige, at hendes kreditkort var vaek, og at der var haevet et større beløb på kortet.

En 14-årig dreng blev torsdag aften kl. 18.45 passet op af tre personer i en tunnel under Grenaavej. To af dem skubbede ham ned på jorden og tog fat i hans arme og ben, mens den tredje undersøgte, hvad han havde i lommerne. De tre stjal hans armbåndsur og hans pung. De tre beskrives som iklaedt mørkt tøj og var mørke i huden – formentlig af afrikansk afstamning.

Politiets saerlige dyrevaerns­enhed rykkede ud til en adresse, hvor der blev fundet 17 hunde, der havde skab mv. Hundene var forsøgt behandlet med terpentin. Politiet fjernede en taeve og fire hvalpe fra stedet, der var i meget dårlig stand. Ejeren mødte derefter op hos en dyrlaege, hvor hun ifølge anmeldelse­n opførte sig hysterisk. Politiet kom til, men kvinden var da gået igen.

En 68-årig mand blev opsøgt hjemme af tricktyve, der forinden havde afluret hans kode, mens han haevede penge. Tricktyven­e sagde på gebrokkent engelsk, at han kunne købe en rottefri grund til 100 kroner og viste ham billeder af rotter. I forvirring­en fik han stjålet sit kort, og efterfølge­nde blev der haevet 15.000 kroner på kortet.

Selv om sommeren og de lyse naetter naermer sig, kan det stadig vaere temmelig mørkt – isaer i en skov klokken 0.30 om natten. Det oplevede et kaerestepa­r, da de efter en gåtur i Bøgeskoven ikke kunne finde hjem. De ringede til politiet fra deres mobiltelef­on, og en patrulje fandt frem til dem og hjalp dem i retning af deres bopael.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ??
FOTO: ERNST VAN NORDE
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark