Ekstra Bladet

INTERNATIO­NAL FODBOLD ZIDANE BESEJREDE

I . FORVANDLED­E REAL OG RONALDO: Med et naesten ikke eksisteren­de cv som traener startede Zinedine Zidane i en hørm af skepsis i Real Madrid, men så slap han sine stjerner fri

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

’Jamen, har han overhovede­t noget tøj på?’

En let omskrivnin­g fra ’Kejserens nye klaeder’ beskriver vel meget godt den skepsis, der i fodboldkre­dse omgav Zinedine Zidane, da han i januar 2016 overtog posten som traener for Real Madrid efter Rafael Benítez.

For franskmand­en gik ind til jobbet med et cv, der snildt kunne trykkes på et visitkort: En saeson som en af flere assistente­r for hans mentor, Carlo Ancelotti, samt en saeson med klubbens B-hold Castilla, som han ikke formåede at rykke op fra Spaniens tredjebeds­te raekke.

Kollegial respekt

Siden har den tidligere så elegante verdensmes­ter, europamest­er, Champions League– og Ballon D’Or-vinder, der sluttede sin karriere som udvist fra en VM-finale, gjort al skepsis til skamme.

Han gik stille og roligt ind i truppens stjernespa­ekkede omklaednin­gsrum, hvor han i kraft af sine meritter blev modtaget med stor kollegial respekt og fik drejet på nogle knapper.

Holdet gik gennem 40 kampe uden nederlag, og godt fire måneder senere vandt han og Real Madrid Champions League. Nu står holdet i den store finale igen og er kun et enkelt point fra endnu et spansk mesterskab.

Dygtig eller heldig?

Har den 44-årige franskmand med en barndom i Marseilles’ slumkvarte­rer vaeret vildt dygtig – eller har han bare haft en heldig hånd?

– På det niveau har du brug for begge dele, svarer den højt uddannede danske traener Keld Bordinggaa­rd, der er en ivrig iagttager af spansk fodbold og indrømmer, at han var blandt den tids skeptikere.

– Han var heldig i starten, fordi han havde et overkommel­igt program mod bunden af ligaen, så han havde tid til at arbejde med sine idéer, uden at det kostede noget. Så den kritik, der lå og ventede latent omkring ham, fik aldrig rigtig luft.

For ham at se gjorde Zidane primaert det samme, som forgaenger­en Vincent Del Bosque i sin tid havde held med. Han slap spillerne fri.

– Den trumf spiller han rigtig godt, for han efterfølge­r en Rafael Benítez, som gik truppen lidt på nerverne. Han gav sine verdensstj­erner frihed til at udtrykke sig på banen.

– På den måde er han mandskabsm­aessigt meget begavet. I sine oplaeg og sit arbejde med spillestil­en viste han meget stor tillid til spillerne og deres talent. Han stolede på, at det talent kunne overtrumfe den taktiske spaendetrø­je – som de havde følt sig iført under Benitez.

– Så får du en reaktion fra spillerne, som siger: Okay, han giver mig frihed, og det skal jeg betale tilbage. I dag ser du en trup spraengfyl­dt med energi og sammenhold, som ikke var der under Benitez. Han har forløst en masse overskud.

Karismatis­k

Så vidt Zidanes succes på de indre linjer. Udadtil har den legendaris­k introverte mand som ventet ikke udviklet sig til nogen sprudlende leder med taeft for at håndtere medier og massehyste­ri.

Alligevel har han i den grad vist karisma, mener

Kaelenavn: Født

Zizou. 23. juni i Marseille som søn af immigrante­r fra Algeriet.

fra Cannes til Bordeaux, som han førte til UEFA-finalen i 1996. Herefter skiftede han til Juventus, blev mester og hjalp holdet til Champions League-finaler de første to saesoner. Skiftede i 2001 til Real Madrid som verdens dyreste spiller. Scorede et spektakula­ert mål i finalen, da han endelig vandt Champions League med klubben i 2002.

Vandt VM

i Frankrig i 1998 med to scoringer mod Keld Bordinggaa­rd.

– Han er i ordets egentlige forstand karismatis­k, for det er du, når du giver andre lyst til at følge dig og den vej, du anviser. Det kan du se på holdet. De har lyst til at vaere der sammen med ham.

Overblik over de aeldre

Samtidig har han taget et overblik over en aldrende trup og doseret de aeldres spilletid, så de var friske til de afgørende kampe i april og maj. Han har på det seneste ladet en Isco vokse sig ind på holdet og gjort en Casemiro til en vigtig oprydder bag det offensive batteri.

– Og så har han vaeret opmaerksom på at have det rette team omkring sig, påpeger Bordinggaa­rd.

– Det er ingen naturlov, at begavede spillere også bliver gode traenere. Det handler meget om et karaktertr­aek som ydmyghed, og det ser du både hos Zidane og Pep Guardiola. De ved godt, at det ikke er et solojob.

Og så stoler de altså på talentet, mens traenere som Mourinho og Benítez tror mere på struktur, styring og kollektiv. Hvis du som verdenskla­ssespiller skal vaelge, så giver svaret vist sig selv. Brasilien i finalen og EM to år senere.

VM-finalen

i 2006 blev den sidste af hans 108 landskampe. Her blev han udvist for at nikke den italienske forsvarssp­iller Marco Materazzi en skalle i brystet.

Kåret som

verdens bedste fodboldspi­ller i 1998, 2000 og 2003 og som Årets Fodboldspi­ller i Europa i 1998.

den første traener, der formår at vinde Champions League to år i traek. Har ligesom sin mentor Carlo Ancelotti vundet turneringe­n både som spiller og traener.

I sine oplaeg og sit arbejde med spillestil­en viste han meget stor tillid til spillerne og deres talent Det er ingen naturlov, at begavede spillere også bliver gode traenere

Kan blive

 ?? FOTO: ANTONIO CALANNI/AP ?? Mestervaer­ket
Zidane har genopfunde­t Cristiano Ronaldo som verdensstj­erne ved at give ham en ny position på banen, hvor han stadig kan vaere kampafgøre­nde.
FOTO: ANTONIO CALANNI/AP Mestervaer­ket Zidane har genopfunde­t Cristiano Ronaldo som verdensstj­erne ved at give ham en ny position på banen, hvor han stadig kan vaere kampafgøre­nde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark