Ekstra Bladet

Det er bedre at investere pengene end afbetale på lånene

-

Om du skal investere dine penge afhaenger i høj grad af, hvor stort dit behov for økonomisk sikkerhed er. Der vil nemlig altid vaere en risiko forbundet med investerin­ger, både når det gaelder pensionsop­sparinger, og isaer når du selv investerer i aktier, fastslår Martin Riedel.

Hvis du vil vaere sikker på at have en opsparing, bør du afdrage på gaelden, mener ekspertern­e.

– De penge, du betaler af, dem skylder du med sikkerhed ikke laengere, hvorimod investerin­ger kan gå begge veje, siger Lise Bergmann.

Derudover spiller renten på dit lån igen en afgørende rolle for, om du bør overveje at investere, mener Louise Aggerstrøm Hansen.

– Du kender renten på de penge, du skylder, mens afkastet på de penge, du investerer, kan vaere svaert at forudse, forklarer privatøkon­omen.

I hvor høj grad, du er belånt, har stor betydning for, om du bør investere, og de personer, som allerede har bragt sin gaeld lidt ned og dermed har luft i økonomien, har bedre forudsaetn­inger for at investere privat.

– Hvis du er taet på at vaere overbelånt, så giver det langt bedre vaerdi at afdrage på gaeld, men hvis du er relativt langt nede i gaeld, så er mervaerdie­n ved at afdrage ikke helt så stor, og så har du råd til at investere i aktier, forklarer Martin Riedel.

Saerligt unge mennesker bør fokusere på at nedbringe gaelden på lånet, mener han.

– Det er typisk de unge mennesker, som er højt belånt, så for dem gaelder det først og fremmest om at nedbringe gaelden, hvorimod folk, der har haft lånet i 10-15 år, med fordel kan kigge på at investere pengene.

Martin Riedel råder folk, der ikke har den store erfaring med aktiemarke­det, til at investere gennem pensionsop­sparinger, hvor du også har muligheden for at vaelge aktier, som er lidt mere risikobeto­nede og potentielt kan give et relativt stort afkast.

De penge, du betaler af, dem skylder du med sikkerhed ikke laengere, hvorimod investerin­ger kan gå begge veje

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark