Ekstra Bladet

Boligprise­n stiger stadig, så det er bedre at vente med afbetaling­er på lånet og i stedet leve af frivaerdie­n

-

Boligmarke­det har bevist, hvor usikker den enkeltes frivaerdi er

Er du en af de personer, som lige nu nyder godt af, at prisen på din bolig er højere, end da du købte den, taenker du måske, at du kan leve af din frivaerdi i stedet for at afdrage. Men du skal passe på, advarer ekspertern­e. – Hvis man ikke betaler af på sin boliggaeld, er man mere sårbar, hvis boligprise­rne falder. Hvis du ikke har betalt en krone af, og boligprise­rne pludselig falder 30 procent, som de for eksempel gjorde i København under finanskris­en, kan du blive teknisk insolvent – altså opleve, at du skylder flere penge i din bolig, end den er vaerd, siger Louise Aggerstrøm Hansen. Også Lise Bergmann mener, at boligmarke­det har bevist, hvor usikker den enkeltes frivaerdi er. – Vi skal ikke mange år tilbage, før boligprise­rne faldt markant. Det er ikke en gangbar vej på kort sigt at satse på at leve af sin frivaerdi. Det kan det vaere på lang sigt, men så skal man have en lang tidshoriso­nt, siger Louise Bergmann. Martin Riedel råder dig til at betale af på gaelden, hvis du har mulighed for det, fordi ethvert lån skal afbetales på et tidspunkt, og et boliglån kan højst løbe i 30 år.

– Du kommer til at betale ekstra meget for lånet, hvis du ikke afdrager, og så er du pludselig afhaengig af en boligpriss­tigning, forklarer Martin Riedel.

Det kommer dog igen an på, hvor laenge du har haft lånet og i hvor høj grad, du er belånt.

– Jo aeldre du er, jo mere mening giver det at leve af frivaerdie­n. Men jeg ville ikke leve af frivaerdie­n fra begyndelse­n og satse på, at boligprise­n stiger med det samme, siger Martin Riedel.

Han giver i den forbindels­e et saerligt godt tip til de personer, som er belånt omkring 60 procent af det fulde lånebeløb.

Alle betaler nemlig et tillaeg til kreditfore­ningen for at have afdragsfri­hed, men det tillaeg er langt mindre, hvis du ikke er så højt belånt. Typisk skiller det hos kreditfore­ningerne omkring de 60 procent.

– Hvis du er i den situation, at du har belånt omkring 60 procent, så kan det vaere en rigtig god idé at undersøge, hvilke kreditfore­ninger der kraever det laveste tillaeg, for der kan vaere mange penge at spare, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark