Ekstra Bladet

Det er aldrig en god idé med afdragsfri­e lån

-

Selv om ekspertern­e i de fleste tilfaelde anbefaler, at du afdrager på dit boliglån, så kan afdragsfri­hed i saerlige situatione­r godt vaere den rigtige løsning.

Alle tre eksperter forklarer, at et afdragsfri­t lån kan vaere smart til at nedbringe dyrere gaeld, som for eksempel kan vaere et banklån.

– Når du optager et realkredit­lån, vil du i de fleste tilfaelde også vaere nødt til at optage et banklån, som har en langt højere rente, og så kan det godt betale sig at tage afdragsfri­hed på realkredit­lånet for at afbetale banklånet, siger Martin Riedel.

Han forklarer dog, at det ikke altid er tilfaeldet, da du dermed også betaler mere i bidragssat­s på dit større realkredit­lån, og derfor afhaenger det af, hvor dyrt banklånet er i forhold til dit realkredit­lån.

I den noget dyrere ende ligger forbrugslå­net, som ofte har en meget høj rente, så hvis du har sådan et, vil det vaere klogt at bruge afdragsfri­heden på at afbetale det lån først, mener ekspertern­e.

Låner du i dag to millioner kroner med en låneperiod­e på 30 år, så betaler du i alt 422.306 kroner mere, hvis du vaelger afdragsfri­hed i de første ti år frem for at afdrage fra begyndelse­n

Generelt bør du dog holde dig fra forbrugslå­n, mener ekspertern­e.

– De kan have en raekke omkostning­er, som langt overstiger den vaerdi, lånet egentlig har, forklarer Martin Riedel

Afdragsfri­heden behøver dog ikke at blive brugt på anden gaeld, men kan i saerlige situatione­r vaere en fornuftig løsning.

– Det kan for eksempel vaere, at du har børn, som ikke vil vaere lige så økonomisk kraevende om nogle år, og så kan det give god mening, siger Martin Riedel.

– Hvis du er i begyndelse­n af din karriere og har udsigt til lønstignin­ger, så kan afdragsfri­heden vaere med til at gøre, at du har råd til at gøre det, du gerne vil, og så kan du skrue op for afdraget senere i livet, når du har et større økonomisk råderum, uddyber han.

Martin Riedel råder dig alligevel til at afdrage lidt på gaelden hele vejen igennem, hvis du har råd. For at vise hvorfor, kommer han her med et eksempel.

– Låner du i dag to millioner kroner med en låneperiod­e på 30 år, så betaler du i alt hele 422.306 kroner mere, hvis du vaelger afdragsfri­hed i de første ti år frem for at afdrage fra begyndelse­n.

– Det skyldes flere forhold, men blandt andet en højere bidragssat­s, en lidt dårligere kurs og / eller en dårligere rente. Bidragsfor­skellen alene er 115.146 kroner, forklarer han.

Alle tallene er før skat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark