Ekstra Bladet

Hjemmebygg­et djaevelska­b

- AMALIE PIND ap@eb.dk

Ifølge det britiske politi blev der brugt en 'improviser­et spraenglad­ning', og redningspe­rsonalet, som ankom til Manchester Arena, har beskrevet, at ofrenes skader mindede om dem, man får, hvis man bliver ramt af fragmenter fra en håndgranat.

Tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack forklarer, at improviser­ede spraenglad­ninger med søm og møtrikker er beregnet til at få maksimal effekt ud af en begraenset maengde spraengsto­f.

– Man detonerer bomben manuelt ved hjaelp af en lille knap, batteri eller en anden udformning, som kan vaere forbundet med ledninger til spraenglad­ningen, forklarer Thomas Rathsack.

Jo taettere bomben er pakket, des større kraft er der i eksplosion­en. Spraenglad­ningen pakkes ind i de fragmenter, gerningsma­nden vaelger.

En mindre bombe kan vaere vaere bundet taet på kroppen i et baelte rundt om maven. Eller gerningsma­nden kan bruge en taske eller rygsaek at skjule bomben i. Jo større spraenglad­ning, des vaerre bliver konsekvens­erne.

– Der har vaeret en betydelig maengde af energi i bomben for at kunne draebe og såre så mange mennesker, fastslår Rathsack.

Søm-bomber

Det er ikke første gang, at såkaldte 'søm-bomber' er blevet brugt til at skade mange mennesker.

'Søm-bomber' blev også detoneret under angrebet i 2013 på Boston Marathon og i Belgien i marts 2016, hvor lufthavnen og en metrostati­on i Bruxelles blev angrebet af fire forskellig­e gerningsma­end. Her afslørede skaderne, at bomben havde vaeret pakket med søm og skruer, som borede sig ind i ofrene.

– Det er en relativt normal bombe, siger Thomas Rathsack.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark