Ekstra Bladet

Facebook fredet i Danmark

KONTROL: Undersøges i andre lande for misbrug af bruger-data, men får fred herhjemme

-

Facebook har sammen med Google fået en enorm magt over netbrugern­e i Danmark. Firmaerne har samtidig brugt deres viden om brugerne til at skabe verdens største annoncemed­ier. og besøger andre hjemmeside­r med en Facebookkn­ap på.

Også i Belgien, Tyskland og Spanien er myndighede­rne staerkt kritiske over for manglende orienterin­g af brugerne og ulovlig brug af deres data.

Får fred herhjemme

I alle sagerne afviser Facebook at have et ansvar over for andre end myndighede­rne i Irland.

Men det argument afviser de fem lande i en faelles erklaering, da Facebook driver forretning i landene og ofte har et lokalt kontor.

I Danmark har Facebook

som allerede naevnt ingen problemer med det lokale datatilsyn. For her føres der hverken kontrol af eller laves saerlige undersøgel­ser af firmaets brug af danskernes data:

– Det er fortsat vores opfattelse, at Facebook ikke er underlagt dansk jurisdikti­on. Facebook hører i stedet under det irske datatilsyn, siger kontorchef Astrid Mavrogenis til Ekstra Bladet.

Ikke godt nok

Her er vi nødt til at skele til de ressourcer, vi har

– Men man kan selvfølgel­ig godt sige, at når datatilsyn i andre EU-lande alligevel tager sagen op, så kunne vi også gøre det.

– Her er vi nødt til at skele til de ressourcer, vi har.

– Samtidig kan vi jo se, at Facebook bestrider, at de er underlagt andre tilsyns kompetence end det irske datatilsyn.

Hos Forbrugerr­ådet Taenk er man kritisk over Datatilsyn­ets manglende kontrol med firmaer som Facebook. Men også over at der ikke er fulgt flere ressourcer med til arbejdet, selv om danskernes digitale liv er vokset enormt de seneste ti år:

– Vi så gerne, at der var noget mere kontrol, og at Datatilsyn­et var mere proaktive.

– De bør undersøge vilkårene på de sociale netvaerk, som millioner af danskere brugere, bedre, siger Anette Høyrup, der er seniorjuri­st hos Forbrugerr­ådet Taenk.

– Danskerne er jo om nogen digitale. Alligevel er der ingen, som har det totale overblik over den massive dataindsam­ling, der sker hos både Facebook og Google.

Men den enkelte netbruger

har også et ansvar, mener hun:

– Danskerne klager sjaeldent til Datatilsyn­et, hvilket desvaerre svaekker kontrollen.

– Her virker forbrugern­e i andre EU-lande til at vaere mere oppe på dupperne og klager, når de føler, at deres private data misbruges. Mens Datatilsyn­et overlader kontrollen med Facebook til de irske myndighede­r, har Forbrugerr­ådet Taenk netop klaget over Googles indsamling af data. Klagen har fået Datatilsyn­et til at vurdere, om Google er underlagt det danske datatilsyn­s kompetence.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark