Ekstra Bladet

Løkke-regeringen styrer mod topskatte-nederlag

NY POLITISK YDMYGELSE I VENTE: Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet skrotter VLAK-regeringen­s skatteplan­er

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Løkke-regeringen styrer mod et nyt nederlag og en potentiel ydmygelse, når den efter sommerferi­en fremsaette­r sit forslag til en nye skatterefo­rm.

Den nye magtallian­ce i dansk politik – Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet – afviser nemlig kategorisk at stemme for de ’markante’ topskattel­ettelser, som står i regeringsg­rundlaget.

– Der er et kaempe flertal uden om regeringen, som ikke synes, at topskattel­ettelser er nogen god idé. Jeg tror, at det ender på samme måde som med den højere pensionsal­der, siger Dansk Folkeparti­s skatteordf­ører Dennis Flydtkjaer med henvisning til regeringen­s forslag om at haeve folkepensi­onsalderen med et halvt år.

Det forslag måtte statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen pludselig skrotte søndag aften, fordi partiforma­endene fra S og DF stod sammen om at afvise det.

– Hvis der skal gives skattelett­elser, så er det ikke topskatten, som skal lettes. Hvis man skal finde penge til skattelett­elser, så skal de gives i bunden, siger Dennis Flydtkjaer.

Intet behov

Heller ikke socialdemo­kraternes skatteordf­ører Jesper Petersen kan se for sig, at regeringen kan gennemføre de topskattel­ettelser, som isaer regeringsp­artiet Liberal Alliance har kaempet indaedt for.

– Vi er i mod at saenke topskatten. Og ser ikke noget behov for en ny personskat­tereform, siger skatteordf­ører Jesper Petersen. Han peger på, at antallet af topskattey­dere er halveret de senere år – og falder yderligere frem mod 2022 – som følge af skatterefo­rmerne i 2009 og 2012.

– Det er de ti procent af danskerne med de højeste lønninger, som betaler topskat. Tidligere betalte de bedst lønnede LO-arbejdere topskat, men det problem løste vores skatterefo­rm fra 2012, siger Jesper Petersen.

Får et forklaring­sproblem

Både hos S og DF venter man regeringen­s skatteudsp­il med spaending.

– Det er isaer Liberal Alliance og de konservati­ve, som har et kaempe forklaring­sproblem. De stillede sig meget ultimativt op. Så hvis de ikke får topskattel­ettelser, bliver det svaert at forklare, siger Dennis Flydtkjaer.

– Vi er glade for, at regeringen pillede den højere pensionsal­der vaek. Men det gør det endnu svaerere at finde penge til skattelett­elser, og vi vil ikke skaere i velfaerden, fastslår Dennis Flydtkjaer.

Ifølge Venstres politiske ordfører Jakob EllemannJe­nsen er modstanden mod topskattel­ettelser hos S og DF velkendt.

’Men det har jo ikke afholdt skiftende borgerlige regeringer fra at lave aftaler og reformer sammen med DF til gavn for landet.

Vi har jo et ligeså velkendt synspunkt om, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde – og et deraf afledt ønske om at saenke skatten på arbejde såvel i bunden som i toppen’, skriver han i en sms. VLAK-regeringen fremsaette­r gang på gang forslag, som må opgives efter mødet med DF. Søndag opgav Lars Løkke at haeve pensionsal­deren. Til efteråret må han ifølge S og DF opgive at saenke topskatten.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Svaere betingelse­r
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Svaere betingelse­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark