Ekstra Bladet

Deres gode kemi er deres helt store styrke

- Hvad kan Og hvor let Selv om DF Hos de blå Den anden grund

Mette Frederikse­n og Kristian Thulesen Dahl egentlig sammen, når det kommer til stykket?

Kan de overhovede­t føre en politik i faellesska­b, som ikke handler om at jorde den mørbankede Lars Løkke? Hvor er S og DF taet på hinanden og hvor skilles vejene?

Spørgsmåle­t er helt centralt, fordi en mulig kommende S-mindretals­regering på lange straekning­er vil vaere helt afhaengig af samarbejde­t med DF.

bliver det så? I politik er personlig kemi altafgøren­de. Og det er styrken i samarbejde­t mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederikse­n. De har en for forskellig­e partileder­e en sjaelden set god indbyrdes kemi.

De kan tale fortroligt sammen, de har tillid og respekt for hinanden, de kender deres egne baglande bedre end de fleste. Og de stoler på de aftaler, de indgår med hinanden.

Man kan sige: Alt det, som hverken Thulesen Dahl eller Mette Frederikse­n føler i forhold

vil pege på en blå statsminis­ter, hvis der er blåt flertal, vil han gøre alt for at holde Morten Østergaard, Pernille Skipper og Uffe Elbaek så langt vaek fra indflydels­e som overhovede­t muligt, hvilket betyder, at Tulle må tage ansvar for større politiske beslutning­er.

De radikale vil vaere helt enormt sure, hvis de ikke får ministerpo­ster. EL og Alternativ­et vil laegge sig i hård opposition med røde og grønne streger og SF vil vaere konstrukti­vt til en vis graense.

vil Venstre i begyndelse­n vaere vrangvilli­ge. Et tabt valg betyder også farvel til Løkke og valg af ny partileder.

V bliver tunge at danse med. De konservati­ve vil vaere i arbejdstøj­et, men også kun til en vis graense.

Så tilbage er Dansk Folkeparti, der kommer til at baere meget igennem sammen med S.

Hvorfor danner S og DF ikke bare regering sammen, hvis de alligevel skal samarbejde taet?

Af to grunde: En sådan regering vil ikke kunne samle flertal.

Ingen andre partier hverken i rød eller blå blok vil pege på en S-DF-regering og da de to partier ikke får 90 mandater tilsammen, er den mulighed simpelthen ikke til stede.

De kan tale fortroligt sammen, de har tillid og respekt for hinanden, de kender deres egne baglande bedre end de fleste

er, at hverken hos S eller DF er der ønske om at gøre samarbejde­t så forpligten­de – endnu. Trods enighed på lange straekning­er skal vi ikke Mette Frederikse­n og Kristian Thulesen har meget til faelles. Ikke mindst mistillide­n til Lars Løkke Rasmussen.

glemme, at det er kort tid siden de var naermest dødsfjende­r. Det kraever en lang proces, hvor samarbejde­t testes under mange udfordring­er. Og ingen af de røde partier

vil nogensinde pege på en regering med DF, ligesom de borgerlige heller ikke vil pege på en S-statsminis­ter. Så der skal blødes meget op i dansk politik eller mandaterne

skal flytte sig rigtig meget, før det er muligt.

Men det betyder ikke, at Tulle og Mette ikke kan samarbejde. Det kan de på masser af områder.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Står sammen
FOTO: FINN FRANDSEN Står sammen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark