Ekstra Bladet

Vi vinder Oscar til Danmark om to år

Brødrene Mehdi og Milad tordner derudad, og de har fået masser af ros for deres debutfilm ’Mens vi lever’

-

CANNES (Ekstra Bladet): For 16 år siden i Helsinge i det nordlige Sjaelland kørte to unge maend galt på en knallert. Den ene blev draebt, mens den anden kom alvorligt til skade. Dengang ramte den frygtelig tragedie direkte ned i den skoleklass­e, som den i dag 35-årige filminstru­ktør Mehdi Avaz gik i. Og det er netop denne ulykke, der er inspiratio­n for hans debutfilm ’Mens vi lever’, der har fået masser af rosende ord med på vejen her i Cannes.

– Da jeg for nogle år siden til en gammel elevfest mødte den overlevend­e knallertkø­rer, som jeg gik i klasse med, sagde jeg til ham, at jeg blev nødt til at lave en film inspireret af ulykken. Og det var han helt cool med.

– Men vi har skabt en helt ny historie, hvor de oprindelig­e berørte af ulykken slet ikke vil kunne kende sig selv, forklarer storebror Mehdi, der er alene i Cannes for at praesenter­e ’Mens vi lever’, fordi hans 29-årige lillebror Milad netop nu sidder i Danmark og skriver på deres naeste spillefilm med arbejdstit­len ’Far’.

Store ambitioner

De to brødre filminstru­ktøren Mehdi og manusforfa­tteren Milad har også en tredje bror, Misam, der fungerer som producer i deres filmselska­b Rocket Road Pictures. Og tag ikke fejl af de her brødre. De er i besiddelse af en selvtillid og nogle ambitioner, som man normalt ikke er vant til at se i Danmark.

– Vi vinder en Oscar til Danmark om to år. Vores naeste film ’Far’ er en film, der får Danmark på verdenskor­tet, siger Mehdi uden ironi eller sarkasme. Han siger det med selvtillid, fordi han mener det, og fordi han selv tror på det.

Og det er slet ikke taget ud af den blå luft. Brødrene har nemlig med deres debutfilm ’Mens vi lever’ her i Cannes bevist, at de kan lave en virkelig god film for kun to millioner kroner. De fik nemlig afslag på støtte fra Det Danske Filminstit­ut. Hvad kan det ikke blive til, hvis brødrene Den 35-årige Mehdi Avaz, der her sidder på en café i Cannes, lover at vinde en Oscar til Danmark om to år. får endnu flere millioner at lege med.

Flygtninge fra Iran

Brødrene, der alle har boet i mange år i Tisvilde, kom til Danmark som flygtninge, da Mehdi kun var ti år gammel.

– Min far var højtståend­e farmaceut, og han flygtede på grund af sine politiske holdninger. Han fik pludselig en aften et tip om, at hvis han ikke flygtede, så ville han blive draebt. Så min far flygtede til Danmark, forklarer Mehdi og tilføjer:

– Resten af familien blev evakueret ned i en kaelder, hvor vi boede i to et halvt år, og så flygtede vi op til vores far i Danmark.

– Er du glad for, at skaebnen på et eller andet plan førte til,

at hele jeres familie er havnet i Danmark, eller har du en drøm om at vende tilbage til Iran?

– Jeg vil ikke vende tilbage til Iran. Jeg har naermest et had-forhold til landet. Jeg er meget glad for at bo og leve i Danmark. Jeg betragter Danmark som mit hjemland.

Brødrene er for et par år siden flyttet til USA for at få opfyldt deres store ambition om at lave en amerikansk spillefilm i 2020. Mehdi rejste til Los Angeles i 2014, og lillebror Milad fulgte efter i 2015.

– Vi er ekstremt ambitiøse. Vi har fuldstaend­igt planlagt, hvad vi skal lave de naeste fem år. Fuldstaend­ig strategisk. Hvilke film, hvilke tv-serier, hvilke emner, og hvor vi skal lave vores projekter.

Det er en meget stram plan. Vi lever livet på den måde, fordi vi kun har et liv, og så skal vi fanme også rykke, mens vi lever.

Ramt af stor sorg

Den 30-årige Sebastian Jessen leverer i øvrigt en overbevise­nde praestatio­n i filmen som den overlevend­e knallertkø­rer Christian, hvis liv mere eller mindre bryder sammen på grund af trafikulyk­ken.

– Jeg valgte Sebastian til hovedrolle­n, fordi jeg mødte ham til galla-premiere ’Heartless’ for nogle år siden på et tidspunkt, hvor han lige havde mistet sin far. Og da jeg hilste på ham, så jeg et blik af smerte i hans øjne, som jeg ikke kunne få ud af

mit hoved. Og så taenkte jer: Der har jeg min rolle til Christian, siger Mehdi og tilføjer:

– Den her sorgfyldte unge mand, der var nødt til at have et smil på laeben, men som dybt i sit indre gemte en stor sorg. Det udtryk havde jeg lyst til at bruge i min film.

I filmen medvirker også navne som Nicolas Bro, Charlotte Munch, Henrik Prip og Paw Henriksen. Filmen har forventet premiere til oktober.

Vi er ekstremt ambitiøse. Vi har fuldstaend­igt planlagt, hvad vi skal lave de naeste fem år

 ?? FOTO: KIM KASTRUP ?? Selvtillid
FOTO: KIM KASTRUP Selvtillid
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark