Ekstra Bladet

KASSE-TAENKNING

Klubbernes bødepenge der i denne saeson løber op i 1.395.000 kr., ryger direkte ned i DBU’s pengekasse DANSK FODBOLD

- MADS GLENN WEHLAST GISLE THORSEN mgw@eb.dk; gisle@eb.dk

1.395.000 kr.!

Så mange penge har Fodboldens Disciplina­erinstans uddelt bøder for i løbet af saesonen i Superligae­n.

Som det fremgår af grafikken tegner Brøndby sig for den største del af bøderne, men også FC København, FC Midtjyllan­d og AGF er blandt dem, der har betalt bøder for mere end 150.000 kr. i løbet af saesonen.

Pengene ryger direkte ned i DBU´s kasse og har hidtil ikke vaeret synlige i DBU’s årsregnska­b, når man ser på unionens indtaegter.

For her fremgår beløbene hverken som en selvstaend­ig post eller som en note. Men det kommer der formentlig en aendring på i fremtiden.

– Det giver rigtig god mening i fremtiden at vise i vores regnskab, hvor store indtaegter­ne er for de bøder, Fodboldens Disciplina­erinstans giver til klubberne, erkender DBU’s kasserer, Christian Kofoed.

– Jeg er enig i, at vi godt kan notere indtaegter­ne fra bøderne som en saerskilt post i DBU’s regnskab, supplerer DBU’s formand, Jesper Møller og uddyber så:

– Men jeg vil gerne have Divisionsf­oreningen indover det her spørgsmål.

– Om de kan acceptere, at vi i vores regnskab offentligg­ør tallene for, hvem der har fået bøderne af disciplina­erinstanse­n. Vi skal også taenke på, vi har et hensyn at tage til klubberne, påpeger Jesper Møller.

DBU har de seneste tre år haft indtaegter på 3,3 mio. kr. fra de bøder Fodboldens Disciplina­erinstans stanger ud til klubberne. Men det fremgår ingen steder, hvad pengene bliver brugt til.

– Der er omkostning­er ved en Disciplina­er Instans, som bliver daekket ind via de bødeindtae­gter, vi får.

– De øvrige indtaegter er ikke øremaerked­e til specielle formål, men de indgår som en del af medfinansi­eringen til vores CSR-projekter, forklarer Christian Kofoed.

Det kan vaere Fair Play kampagner, Get2Fodbol­dskoler eller projekter i kommunerne, men pointen er, at pengene ryger direkte ned i DBU’s kasse og unionen har ingen mulighed for at budgettere med, hvor store bødeindtae­gterne bliver år for år.

Lars Berendt, der var kommunikat­ionschef i DBU frem til fyringen i marts 2014, foreslog i sin tid overfor DBU’s bestyrelse, at bøde-indtaegter­ne skulle gå til velgørenhe­d.

Men det forslag mødte ikke opbakning blandt bestyrelse­ns medlemmer. Lars Berendt forklarer: – Da overtraede­lserne af cirkulaere­t begyndte at blive temmelig konsekvent­e og bøderne blev mere markante, forudså jeg, at der kunne opstå kritik af, at pengene røg direkte ind i DBU’s kasse. Og det tilmed var DBU’s egen disciplina­erinstans, der udskrev bøderne. Det ville vaere langt vanskelige­re at kritisere bødeindtae­gterne, hvis de var øremaerket til specifikke formål.

– Specielt hvis pengene gik til velgørende, sociale eller sundhedsma­essige formål.

– Jeg fremlagde mine overvejels­er for DBU’s bestyrelse og stillede på bestyrelse­smødet forslag om, at bødeindtae­gterne skulle sendes videre til de CSR-projekter og eksterne partnere, vi samarbejde­de med i kommunikat­ionsafdeli­ngen.

– Mit forslag fik ikke opbakning, men der blev i stedet stillet et modforslag om, at pengene skulle gå til projekter og arbejde med klubbernes fans. Det virkede ikke Brøndby har i saesonens løb fået en sand bøderegn – 10 bøder og vaersågod at betale 575.000 kr. til DBU’s kasse. logisk for mig at sende pengene tilbage til dem, der var skyld i bøderne. Hvad det endte med, kan jeg simpelthen ikke huske.

– Men det må vel fremgå af DBU’s regnskab, siger Lars Berendt.

DBU’s formand, Jesper Møller er i dag ikke indstillet på at øremaerke indtaegter­ne fra bøderne udelukkend­e til velgørenhe­d.

– Det er DBU’s bestyrelse, der bestemmer, hvad pengene skal gå til.

– Men vi bruger pengene som en del af finansieri­ngen til en raekke af de projekter, vi har lavet i flere år. Men det er klart, at vi på ingen måder kan budgettere med bødeindtae­gter.

– Det er en ekstraordi­naer post vi får ind hvert år, påpeger Jesper Møller.

Det er DBU’s bestyrelse, der bestemmer, hvad pengene skal gå til

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Brand i gaden
FOTO: ANTHON UNGER Brand i gaden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark