Ekstra Bladet

Turkish Delight

- DA PRAESIDENT DET OVERORDNED­E MÅL MAN KAN BLIVE TYRKIET ER BOLVAERKET HÅBER, JEG

Forholdet mellem Erdogan og Trump knirker, men Nato kan ikke undvaere Tyrkiet som alliancens bolvaerk mod øst.

Lyndon B. Johnson i 1971 blev spurgt om sin holdning til den magtfulde og kontrovers­ielle FBI-chef J. Edgar Hoover, svarede han, at det var bedre, at Hoover stod inde i teltet og pissede ud, end at han stod uden for teltet og pissede ind. Sådan har jeg det også med Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, i disse dage. Der er ingen tvivl om, at manden er en brutal og uberegneli­g regent, men vi er desvaerre nødt til at beholde ham inde i teltet, så laenge Tyrkiet er en nogenlunde trovaerdig partner i Nato.

Men forholdet mellem Tyrkiet og isaer USA knirker. I de seneste år har Erdogan flirtet mere og mere åbenlyst med radikale islamister og Det Muslimske Broderskab, samtidig med at han har inviteret russerne indenfor i varmen. På hjemmefron­ten renser han gang på gang brutalt ud blandt dommere, militaerfo­lk, og embedsmaen­d, der ikke er trofaste nok, ligesom journalist­er og akademiker­e lever en usikker og farlig tilvaerels­e.

er åbenlyst at sikre Tyrkiets position som regional stormagt. Erdogan er tilsynelad­ende fløjtende ligeglad med, hvem han skal samarbejde med, og hvem han skal udradere for at nå det mål. Efter det forfejlede kup i 2016 afsatte han ikke mindre end 168 generaler og 7000 profession­elle soldater for at sikre sin magtbase.

Selv for et stort land som Tyrkiet er det et voldsomt indgreb i militaeret­s operatione­lle formåen. Når islamistis­ke selvmordsb­ombere skaber død og ødelaeggel­se ved Tyrkiets turistattr­aktioner, er det en pris, Erdogan er villig til at betale for at kunne åbne graenserne for transport af IS-krigere til og fra Syrien. Når Erdogan køber olie fra de felter, IS har erobret, er det en skjult støtte til deres sag.

helt rundtosset af at følge med i de vekslende alliancer mellem tyrkerne, russerne, syrerne, kurderne og IS, og det hele kunne egentlig vaere lidt lige meget, hvis ikke Tyrkiet var Natos tredjestør­ste medlemslan­d med en betydelig militaer styrke. Tyrkiet har et forsvarsbu­dget på 132 milliarder kroner, 12 måneders generel vaerneplig­t og en forsvarsst­yrke, som ifølge den tyrkiske generalsta­b taeller 360.000 mand plus 40.000 civilansat­te. Dertil kommer, at Tyrkiet indtil nu har vaernet effektivt om Natos sydøstlige flanke. Incirlirli­kflybasen i det sydlige Tyrkiet er livsvigtig for de amerikansk-ledede angreb mod IS i Syrien og Irak, fordi droner og kampfly kan nå ind over IS-territorie­r, der ellers er uden for raekkevidd­e.

mod øst, og derfor beholder vi praesident Erdogan inde i teltet, selv om hans arrogante nationalis­me saetter resten af Nato på en hård prøve. Tyrkiets premiermin­ister, Binali Yildirim, har for nylig advaret Donald Trump om, at forholdet mellem USA og Tyrkiet vil lide ’alvorlig skade’, hvis amerikaner­ne fastholder deres plan om at bevaebne, traene og støtte de kurdiske styrker, der bekaemper IS i Syrien. Erdogan opfatter enhver form for støtte til kurderne som en personlig fornaermel­se.

at Donald Trump står fast, og bruger sine berømte talegaver til at saette den vaklende partner på plads med et utvetydigt ’suck it up, Erd!’. Kurderne kaemper i første raekke mod de islamistis­ke mørkemaend i Syrien. Det vil vaere både dumt og uvaerdigt at svigte dem for at undgå at fornaerme en spirende islamist og skabsdikta­tor forklaedt som demokrat.

Erdogan er tilsynelad­ende fløjtende ligeglad med, hvem han skal samarbejde med Erdogan opfatter enhver form for støtte til kurderne som en personlig fornaermel­se

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark