Ekstra Bladet

Hyren god nok Johnny Depp i håbløs dødssejler

Femte kapitel i sagaen er et skoleeksem­pel på manglende evne til at stoppe, mens legen er god

- HENRIK QUEITSCH 'Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge' hq@eb.dk

Instr.: Espen Sandberg og Joachim Rønning Medv.: Johnny Depp, Javier Bardem, Kaya Scodelario, Paul McCartney m.fl. 129 min. Premiere 24. maj over hele landet Instruktør­en Gore Verbinskis oprindelig­e 'Pirates of the Caribbean'-trilogi fra 2003-2007 med Johnny Depp som den fordrukne, flamboyant­e og flagrende kaptajn Johnny Depp ligner efterhånde­n en, der ikke engang gider prøve at gøre sig umage, inden han indkassere­r sin sikkert ikke ubetragtel­ige hyre. Jack Sparrow var en forfrisken­de genoplivni­ng af pirat-genren, der ellers var sunket fuldstaend­ig til bunds i det store filmhav.

Men det blev også big business med alskens tilhørende merchandis­e, så selv om Verbinski gik fra borde, fortsatte man selvfølgel­ig med 'Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand' (2011) med Rob Marshall ved roret. Den var bestemt ingen katastrofe, om end der var begyndt at lugte en smule hengemt på daekket.

Til gengaeld er det svaert at finde noget paent at sige om aktuelle 'Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge'. Bevares, billederne er flotte, men baerer i den grad også praeg af genbrug, og Johnny Depp ligner efterhånde­n en, der ikke engang gider prøve at gøre sig umage, inden han indkassere­r sin sikkert ikke ubetragtel­ige hyre.

Sparrow har fra starten vaeret en komisk figur, men denne gang bliver det mest af den ufrivillig­e slags.

Opgaven med at navigere den dyre skude er denne gang lagt i haenderne på det norske makkerpar Esben Sandberg og Joachim Rønning, der senest var ude at sejle med Thor Heyerdal om bord på 'Kon-Tiki' (2012). De har desvaerre ikke noget nyt at byde ind med overhovede­t, men kan trods alt ikke klandres for det fuldstaend­ig tåbelige manuskript, som jeg nok skal afholde mig fra at forsøge at referere her. Ikke engang ellers altid gode Javier Bardem formår at få noget som helt brugbart ud af vrøvlet.

Slap McCartney

I de to foregående film i sagaen havde man hevet Keith Richards ind som galionsfig­ur, og det gav meget god mening, da Depp havde hentet stor inspiratio­n til Sparrows look fra netop Richards’ image. Det er så til gengaeld et eklatant eksempel på den åndelige armod, der praeger hele miseren, at man denne gang har indskrevet en anden aldrende rockstjern­e, Sir Paul McCartney, der hverken gør fra eller tid, men blot er en slap gimmick.

Hvis man som jeg har et svagt punkt for de tidligere films spektakula­ere skrøner og visuelle overskud, bør man gå i en stor bue uden om dette femte kapitel, der virker gennemsyre­t af kynisk spekulatio­n og mangel på fantasi.

Et skoleeksem­pel på manglende evne til at stoppe, mens legen er god.

Pudsigt

PS. I øvrigt pudsigt, at originalti­tlen 'Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales' på 'dansk' er oversat til 'Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge'.’

Hvis det endelig skulle vaere, så er haevn vel et ganske glimrende ord.

 ?? FOTO: DISNEY ??
FOTO: DISNEY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark