Ekstra Bladet

UPROFESSIO­NEL Var advaret: Kø ved den radikale håndvask?

-

– Ifølge Venstre er din kritik af Løkke-regeringen komisk og uprofessio­nel, fordi dit eget parti stod bag den lov, som gør hjemsendel­ser til Somalia mulige?

– Den lov skulle aldrig have vaeret fremsat. Men jeg er ikke enig i, at den gør hjemsendel­serne muligt. Den blev jo fremsat, for at man kunne sende syriske flygtninge hjem i det øjeblik, der var en nogenlunde stabil tilstand, siger Jens Rohde.

– Men Enhedslist­en advarede dengang om, at det også ville ramme flygtninge fra andre lande. Praecis som det sker nu?

– Nu er det jo ikke sket med min stemme. Jeg er meget kritisk over for den lov. Men jeg er isaer kritisk over for den måde, man forvalter den på.

– Den åbner ikke for, at man kan sende børn født i Danmark tilbage til omskaering, hungersnød, kolera og daglig terror i Somalia. Det er jo regeringen­s valg.

– Så der er intet komisk eller uprofessio­nelt i min kritik. Men nu får vi det afprøvet ved menneskere­ttighedsdo­mstolen.

– Enhedslist­en forudså, at loven ville ramme folk fra andre lande end Syrien – og også folk, som havde fået asyl og vaeret her i flere år?

– Jeg har jo ikke laest Enhedslist­ens betaenknin­g, beklager. Jeg sidder ikke i Folketinge­t. Jeg har forståelse for, at man i situatione­n, hvor der pludselig kom rigtig mange syriske flygtninge, havde behov for at agere politisk. Men jeg står helt på mål for min kritik.

– Loven gør det muligt at sende udlaending­e hjem, selv om forholdene – trods forbedring­er – fortsat er alvorlige, skrøbelige og uforudsige­lige?

– Jeg har forståelse for, at man gjorde det. Men regeringen misbruger loven med tilbagevir­kende kraft. Det er helt åbenbart, at forholdene er blevet meget vaerre siden 2015 – og ikke bedre.

– Men uanset om man ser det fra et menneskere­tligt synspunkt eller ud fra Danmarks egen interesse, så er det her fuldstaend­ig hen i vejret på alle måder.

– Fra europaeisk hold beder vi Kenya om at lade vaere med at sende flygtninge tilbage fra Dadaab-lejren med 260.000 somaliske flygtninge, fordi der ikke er sikkert nok i Somalia.

– Men når vi selv sender dem tilbage, så legitimere­r vi Kenyas regerings ønske om at lukke flygtninge­lejren. Hvis Kenya lukker den lejr, så får vi en flygtninge­strøm mod Europa på 260.000 somaliere. Er det i vores interesse? Nej. Hvis Lars Løkke får blod på haenderne, fordi Danmark sender somaliske flygtninge­familier hjem, så kan der også blive kø ved håndvasken hos Radikale Venstre.

Jens Rohdes nye parti stemte nemlig – trods advarsler fra Enhedslist­en – med åbne øjne for den lov.

Det var den davaerende SRregering, som i 2015 fik vedtaget den lovaendrin­g, der er årsag til, at somalierne udsendes, fastslår Enhedslist­ens udlaending­eordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Flere personer – inklusive deres familier – har allerede fået inddraget deres opholdstil­ladelse og er blevet bedt om at rejse ud, selv om de har fået asyl.

Ny praksis

Tidligere sidestille­de Flygtninge­naevnet i praksis konvention­sflygtning­e (personligt forfulgte) med såkaldte ’krigsflygt­ninge’ – altså folk med beskyttels­esstatus.

Konvention­sflygtning­e har en helt saerlig beskyttels­e, som naermest gør det umuligt at inddrage deres asylstatus.

Denne beskyttels­e har ’krigsflygt­ninge’ fra for eksempel Somalia ikke, men i praksis har Flygtninge­naevnet indtil nu givet dem samme rettighede­r.

SR-regeringen­s lovaendrin­g fra 2015 gjorde op med denne praksis, fordi man ville undgå, at de syriske flygtninge skulle blive permanent i Danmark.

Krigsflygt­ninge kan derfor nu få inddraget deres opholdstil­ladelse, hvis forholdene i hjemlandet bliver bare lidt bedre: ’Uanset om forholdene fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsige­lige’.

Jeg er meget kritisk over for den lov. Men jeg er isaer kritisk over for den måde, man forvalter den på

Forudsigel­ige udvisninge­r

Lovteksten ordlyd betød, at Udlaending­estyrelsen skulle hjemsende langt flere flygtninge, hvis forholdene i hjemlandet bare var blevet lidt bedre.

’Ikke kun nytilkomne krigsflygt­ninge vil fremover havne i denne usikre situation, hvor det bliver lettere at tage opholdstil­ladelsen fra dem’, skrev Enhedslist­en i en såkaldt betaenknin­g og fortsatte:

’Stramninge­n rammer altså ikke kun de mennesker fra Syrien ... men en lang raekke flygtninge fra andre lande – mennesker som er kommet inden for den seneste årraekke ... og har indstillet sig på at deres fremtid ligger her.’

 ?? FOTO: MIRIAM DASLGAARD/POLFOTO ?? Rohde-hoved – Når Danmark sender folk tilbage til Somalia, risikerer vi, at nabolandet Kenya bruger det som undskyldni­ng for at lukke verdens største flygtninge­lejr, advarer Jens Rohde, men han glemmer, at Radikale Venstre stemte for loven, der gør...
FOTO: MIRIAM DASLGAARD/POLFOTO Rohde-hoved – Når Danmark sender folk tilbage til Somalia, risikerer vi, at nabolandet Kenya bruger det som undskyldni­ng for at lukke verdens største flygtninge­lejr, advarer Jens Rohde, men han glemmer, at Radikale Venstre stemte for loven, der gør...
 ??  ?? Jens Rohde rettede et voldsomt angreb mod statsminis­teren i Ekstra Bladet 14. maj.
Jens Rohde rettede et voldsomt angreb mod statsminis­teren i Ekstra Bladet 14. maj.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? ’Du får barneblod på dine haender, Lars Løkke Rasmussen. Historien vil dømme dig hårdt. Og menneskere­ttighedsdo­mstolen forhåbentl­ig ligeså’, sådan lød det fra Jens Rohde i Ekstra Bladet.
FOTO: JENS DRESLING ’Du får barneblod på dine haender, Lars Løkke Rasmussen. Historien vil dømme dig hårdt. Og menneskere­ttighedsdo­mstolen forhåbentl­ig ligeså’, sådan lød det fra Jens Rohde i Ekstra Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark