Ekstra Bladet

– Jeg er overrasket over, hvor langt vi er kommet på ét år, en stor del af aeren tilskriver jeg Alexander Zorniger og Troels Bech, der har den indsigt, der er behov for, siger Brøndbys storaktion­aer Jan Bech Andersen, der opjusterer Brøndbys mål for naest

- MADS GLENN WEHLAST

Scene 1: Brøndby Stadion 9. marts 2016: Jan Bech Andersen traeder frem og erkender, han har skrevet på et debatforum i sønnens navn, Oscar. Han minder mest af alt om en groggy bokser, der er slået knock-out.

Scene 2: Hotel D’Angleterre maj 2017: En overskudsa­gtig, smilende og glad storaktion­aer strutter af glaede, optimisme og forventnin­g før Brøndbys største kamp i ni år i jagten på et trofae: Pokaltitle­n.

Der er en slående kontrast til de to øjeblikke, men det er altså kun 14 måneder siden, Jan Bech Andersen måtte undskylde og beklage for alle, der ville høre på ham efter ’Oscar-gate’.

I dag har Jan Bech Andersen absolut intet at undskylde. Han smiler om kap med forårssole­n oven på en saeson, hvor Brøndby for alvor er blevet genrejst. I en klub, hvor presset er stort, skaber sejre ro og får tilhaenger­ne til at glemme alt, hvad der ellers er foregået.

Pokal er vigtig milepael

Efter en del års slingrekur­s skulle der en fynbo og en tysker til at saette skik på Brøndby. En sportsdire­ktør og en traener, der har fået storaktion­aeren til at slappe mere af og se endnu mere positivt på fremtiden.

For det er første gang i ni år, Brøndby reelt har et trofae inden for raekkevidd­e. Den pokalfinal­e kan på mange måder definere fremtiden på Vestegnen. Troen på at man på laengere sigt kan udfordre FC København.

– Fodbold handler om titler. Og titlerne fra 1980’erne op gennem 1990’erne og 00’erne har gjort Brøndby til det, den er: Hele Danmarks fodboldklu­b.

– Derfor vil en pokaltitel vaere et synligt bevis på, vi er tilbage. Jeg vil sige det sådan: En pokaltitel vil vaere en vigtig milepael i genrejsnin­gen af Brøndby, siger Jan Bech Andersen og erkender, at det for ham personligt også vil vaere en anerkendel­se og et bevis på, at arbejdet og investerin­gen har båret frugt.

Rigmanden har, siden han trådte ind i eftersomme­ren 2013, investeret mere end 200 millioner kroner i Brøndby. Han gik ved seneste emission fra en ejerandel på 26 procent til at vaere den primaere ejer med en aktieandel på 52 procent. Så i dag bestemmer Jan Bech alt, hvad der sker på Vestegnen.

Hånden på kogepladen

I snart fire år har Jan Bech Andersen ihaerdigt kaempet for at vende supertanke­ren på Vestegnen. En opgave, der ikke kunne løses med et greb i lommen.

– Der er sagt meget om min person og indblandin­g. Men jeg har kun stillet spørgsmål, som har vaeret berettiget. Når man har fingeren i kagedåsen og hånden på kogepladen i alvorlig grad også økonomisk, har man ret til at stille spørgsmål både om det sportslige og kommerciel­le. Hvem ville ikke vaere urolig, hvis de havde smidt et trecifret millionbel­øb i noget, hvis du følte det ikke var baeredygti­gt, forklarer Jan Bech.

– Da jeg trådte ind i 2013, var det naermest som en naerdødsop­levelse. Tilmed var mange af de mål, vi satte os dengang, urealistis­ke. Både økonomisk og sportsligt.

– Jeg blev fortalt, at kontinuite­t var meget afgørende. Men det er kun vigtigt, hvis det bygger på de rigtige vaerdier. Ellers drejer du bare på en skrue, der er skruet skaevt fra starten.

– Vi må erkende, vi har truffet forkerte beslutning­er, dem har vi fået rettet. Vi er på vej og er lige nu et meget bedre sted i forhold til for bare ét år siden. AErlig talt er jeg positiv overrasket over, vi er kommet så langt på så kort tid, siger han.

Staerk ledelse giver mig ro

Når Jan Bechs humør er steget betragteli­gt handler det i høj grad om, at ledelsen af den sportslige sektor er blevet staerkere og mere markant.

– Alexander Zorniger og Troels Bech har skabt ånden og rammerne. Det handler ikke bare om at tilføre flere millioner hele tiden. De har lagt linjerne, og de er eksemplern­e på staerk personligh­ed og tro på, hvad vi vil. I Brøndby handler det om staerke ledere, der ikke er bange for at favne det pres, vi altid lever under.

– Når de folk som skal lede andre mennesker både har ro og tro på tingene, får jeg også automatisk ro. Jeg er et meget mere roligt menneske nu end for 12 måneder siden.

– Alex og Troels har givet mig roen. Jeg er meget tryg ved dem, fordi de både har erfaring og dybde. De er modne ledere. Den største betydning for vores fremgang har netop vaeret lederskabe­t og situations­fornemmels­e. De har haft evnerne til at se styrkerne og svaghedern­e hos spillerne. Det har betydet, at flere hos os har taget store skridt på ét år, mener Jan Bech, der tillader sig at haeve overligger­en for fremtiden i Brøndby.

– Jeg ved godt, vi økonomisk har et mål, der hedder top-5 og det fastholder vi. Men sportsligt har vi altid vaeret en ambitiøs klub og en top-3 placering i naeste saeson er et realistisk mål, pointerer han.

I Brøndby handler det om staerke ledere, der ikke er bange for at favne det pres, vi altid lever under

Potentiale­t skal udnyttes

Når Jan Bech ser på Brøndbys forretning i dag, fokuserer han meget på, at klubben skal udnytte det enorme potentiale fuldt ud. Brøndby er populaere i hele Danmark, og det skal også afspejle sig på indtaegtss­iden. Det har man måske ikke helt høstet frugterne af indtil nu.

– Vi når ikke FCK på indtaegtss­iden, men vi skal som minimum vaere nummer to på sponsor-indtaegter. Det kraever, at vi har et ordentligt produkt på og uden for banen. Jeg kunne ikke drømme om at saelge noget til nogen, hvis det bare er et gammelt hus, der har fået noget maling.

– Vi skal ikke vaere blege for at sige, vi gerne vil op, hvor vi var, da Brøndby peakede. Men vi skal også have de realistisk­e briller på og konstatere, at sølvmedalj­er og en pokaltitel er det maksimale, vi kan få ud af det med den vaerktøjsk­asse, vi råder over i denne saeson.

Jeg kunne ikke drømme om at saelge noget til nogen, hvis det bare er et gammelt hus, der har fået noget maling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark