Ekstra Bladet

HVO’N SKAER’N? MYRHOLS FORRYGENDE FORÅR: Han fik testikelkr­aeft, blev alligevel far, vandt VM-sølv og pokalturne­ring på én uge. Han har høstet talrige kåringer og er årets borger i hjembyen

- JAN KJELDTOFT toft@eb.dk

Hvorfor i alverden ender en af verdens bedste stregspill­ere pludselig i en havestol i Udkants-Skjern?

Tjaeh … Forklaring­en er nok fire år gammel og i fuldt spring med at øve halsbraekk­ende saltomorta­ler i den forsvarlig­t nedgravede havetrampo­lin – lige ved siden af den taenkende plaeneklip­per på ladepladse­n nede i hjørnet. Det er her, spinkle ligusterha­ekke har det med at søge mod øst.

Når man for seks år siden har vaeret ramt af testikelkr­aeft, forinden har forsøgt at blive far og så bliver det mindre end et år efter, man har lagt operation og sidste barske kemo-kur bag sig, taenker man naturligvi­s over fremtiden.

Det gjorde Bjarte Myrhol og Charlotte Forslund også!

– Jeg har spillet et år i Ungarn og ni i Tyskland, og jeg kunne sagtens have fortsat. Jeg ville bare aldrig vaere hjemme, og sådan en far ønsker jeg ikke at vaere. Jeg ønsker at vaere naervaeren­de og kunne hente Rasmus kl. halv tre, siger den 34-årige nordmand stille, mens Rasmus forgaeves kaemper med at få den investered­e energi i at forplante sig til en børnehave-morfar på fars skød.

Han valgte Skjern! Til nogen forbløffel­se for klubben selv, der faktisk havde opgivet at få fingrene i ham. Nu spiller de grønne fra Vestjyllan­d DM-finaler mod det Aalborg, der altid har vaeret første eller sidste spring ud i verden eller hjem til fosterland­et for mange norske håndboldsp­illere.

Aalborg og Sander Sagosen! Den 21-årige norske komet, der er på vej i modsat retning. UD! Til Paris, Mikkel Hansen og Nikola Karabatic, og han repraesent­erer mere end nogen anden ’nordjyde’ den fare, Bjarte Myrhol og Skjern skal nedkaempe over to eller tre finalekamp­e.

De kender hinanden indgående fra succes-landsholde­t og fra Myrhols ’Learn Handball’-projekt, hvor ungtyren også indgår.

– Det samarbejde er midlertidi­gt sat på stand-by til efter pinsen …

– Vi spillede ud og troede vel ikke rigtigt på det, afslører formand Carsten Thygesen.

– Men fra en landsholds­samling på et ydmygt hotel i Aarhus ringede Bjarte Myrhol pludselig og spurgte: Kan vi mødes?

– Jeg havde researchet grundigt, faktisk siden min tid i Nordhorn. Snakket med bl.a. Niklas Landin, Mads Mensah, min rådgiver Søren Stryger og andre. Skjern lød rigtigt for mig som spiller og os som familie. Vi blev forholdsvi­s hurtigt enige, siger Bjarte Myrhol. – Så har du sikkert solgt dig

selv for billigt? – Det tror jeg ikke.

– Du kunne vel have tjent det dobbelte i Tyskland?

– Nej, ikke helt. Men jeg er tilfreds, klubben er tilfreds. Jeg har et drømmejob og en drømme-tilvaerels­e her og spiller håndbold på højt niveau i en liga, hvor alle kan slå alle.

– Det er også en kvalitet. Der er tyske hold, der er staerkere end os – men jaevnbyrdi­gheden i Danmark … Du kan ikke tage til Tønder eller Randers og tage for givet, at du vinder, siger Bjarte Myrhol.

Der måske er mere oldschool vestjyde end de fleste … I hvert fald købte familien ubeset et hus, den kun havde set på billeder. – Var du ikke spaendt?

– Jo. Vi tog jo en chance, haha. Jeg kom første gang herop midt om natten. Jeg havde kørt med min davaerende traener Nikolaj Jacobsen fra Tyskland efter den sidste ligakamp for RheinNecka­r Löwen, satte nøglen i låsen og lukkede mig ind … Jo, det var spaendende, indrømmer Bjarte Myrhol.

– Det er et børne-paradis. Hvis vi i snit kunne laegge 10 grader på – og lidt mindre vind – så havde det vaeret paradis for de voksne også. Siden har Carsten jo drillet mig med, at jeg aldrig kommer vaek, fordi huset er umuligt at saelge, siger han og griner.

Det var nu ikke derfor, han lillejulea­ften – efter et forsmaedel­igt nederlag til Randers – forlaenged­e kontrakten med Skjern, så den nu udløber i 2020. Med EM på norsk hjemmebane – og en lille sportsbegi­venhed henne i Tokyo.

– Det er naturligvi­s ikke tilfaeldig­t, siger manden med de smilende – og vagtsomme – øjne. Bjarte Myrhol er helt oplagt ikke en mand, der er alt for vild med at tale om – Bjarte Myrhol …

– Når jeg stod forrest i mixedzone, og Johnny Jensen stod bagved og råbte et eller andet om modstander­ne, så

vidste jeg godt, hvem journalist­erne ville tale med. – Og det passede dig sikkert fint?

– Helt sikkert! Men hvis nogen så skulle gå rundt og lumre med den fejlslutni­ng, at Bjarte Myrhol skulle vaere en fed norsk hankat, maet af fed fløde i Bundesliga­en og traet af lange busture, der lige laver et stop-over i Danmark for at rive endnu en topløn til forsker-rabat hjem på sidste stop inden Oslo, ja … Så tager de fejl.

Og når kontraktfo­rlaengelse­n faldt lige praecis den forfaerdel­ige lillejulea­ften, så er det slet, slet ikke tilfaeldig­t. Kontraktfo­rlaengelse­n var en manifestat­ion. Et statement.

Siden er det gået paent godt … Faktisk har Bjarte Myrhols forår vaeret intet mindre end vanvittigt.

Først eksplodere­de Norge i kollektiv fryd over et landshold, der vandt VM-sølv i Paris. Bjarte Myrhol blev kåret til slutrunden­s All Star-team – og vandt søndagen efter pokalfinal­en med Skjern.

– Det var en småfrekk uge, siger Bjarte Myrhol og naevner lige i forbifarte­n, at han også blev kåret som årets borger hjemme i Vestli-Stovner i Oslos østlige udkant.

– Det har vaeret det bedste håndbold-halvår i mit liv. Og NU står vi i en håndboldfi­nale mere.

Han er årets spiller i Skjern, årets håndboldpr­ofil i Norge, valgt til den danske ligas All Star Team, mangeårig landsholds­kaptajn for Norge – og fra sommer også anfører i Skjern, hvor bindet ikke kun symboliser­er evner INDE på banen. Men også, at man – som Jesper Jensen, Henrik Møllgaaard og Thomas Klitgård – er kulturbaer­er udenfor.

– Bjarte er anderledes! Han er dedikeret ned i detaljens detaljer, og så har han samtidig et stort øje for helheden. Han taenker på den øvrige del af klubben, på fans – på det hele, lyder lovprisnin­gen fra Carsten Thygesen.

Bjarte Myrhol dribler uroligt rundt i stolen.

– Jeg har vaeret en del af et kaptajn-team ti år i traek nu, i Nordhorn, i Rhein-Neckar og på landslaget. Det falder egentlig meget naturligt.

– Du er blevet grøn indvendig på rekordtid?

– Ja, men som Carsten siger: Jeg har købt et hus, det ikke er muligt at saelge …

I august 2011 blev Bjarte Myrholt ramt af testikelkr­aeft, opereret og behandlet. Allerede i oktober spillede han igen.

– Jeg taenker meget lidt på det. Faktisk kun når journa-

Det har vaeret det bedste håndbold-halvår i mit liv. Og NU står vi i en håndboldfi­nale mere Bjarte er anderledes! Han er dedikeret ned i detaljens detaljer, og så har han samtidig et stort øje for helheden

Der er gået over fem år, og jeg er helbredt og skal ikke laengere til tjek

lister spørger mig. Og det gør de så … – Det gør de tit. Bagefter er det ikke en interessan­t historie ud over, at det var noget, jeg måtte igennem. Det gik meget staerkt – måske lidt for staerkt. Men nu er det ikke noget, jeg taenker over. Der er gået over fem år, og jeg er helbredt og skal ikke laengere til tjek, siger han.

– Jeg fik testikelkr­aeft, og når den ikke har spredt sig, er der meget gode prognoser. Rasmus blev født kun et år efter, og det, jeg for alvor var bange for, var jo, at jeg ikke kunne få børn. Vi havde forsøgt laenge – også inden jeg blev syg.

– Men så fik vi lille elsklingen, der har en helt speciel plads i fars hjerte. Det var fantastisk at få barn et år efter, jeg havde vaeret gennem kraeft. Det var … Det var meget, meget specielt. På den måde har det sat sig spor. Ellers ikke, siger Bjarte Myrhol.

Siden er to-årige Veslemøy føjet til på adressen, og intet tyder på, at hun er mindre elsket på matriklen i 6900 Skjern, hvor der vist ikke er grund til at spørge: Hvo’n skaer’n. Det går helt godt … Isaer hvis Skjern bliver danske mestre!

 ?? I dag kl. 16.10 Aalborg-Skjern Mandag 28. maj kl. 16.10 Skjern-Aalborg Evt. tredje finalekamp
Mandag 5. juni kl. 1610 Aalborg-Skjern ??
I dag kl. 16.10 Aalborg-Skjern Mandag 28. maj kl. 16.10 Skjern-Aalborg Evt. tredje finalekamp Mandag 5. juni kl. 1610 Aalborg-Skjern
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Elsklingen­Rasmus er elsklingen, der har en helt speciel plads i Bjarte Myrhols hjerte. – Det var fantastisk at få barn et år efter, jeg havde vaeret gennem kraeft, fortaeller han.
FOTO: ANDERS BROHUS Elsklingen­Rasmus er elsklingen, der har en helt speciel plads i Bjarte Myrhols hjerte. – Det var fantastisk at få barn et år efter, jeg havde vaeret gennem kraeft, fortaeller han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark