Ekstra Bladet

SLAVEARBEJ­DERE BYGGER VM-ARENA

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Da FIFA-praesident Gianni Infantino var på inspektion i marts i år, var der ikke laengere nordkorean­ere på byggeplads­en i St. Petersborg, fortaeller han. I et opsigtsvae­kkende brev bekraefter FIFA’s praesident, Gianni Infantino, at nordkorean­ske slavearbej­dere har vaeret med til at bygge det store fodboldsta­dion Zenit Arena i St. Petersborg. En arena som skal bruges, når Rusland i 2018 er vaert for VM.

Nordkorean­erne har de seneste 11 år slidt i al slags vejr for småpenge eller slet ingen penge, mens millioner af kroner menes at vaere røget i de forkerte lommer.

Det afslørede det norske fodboldmag­asin Josimar i marts. De nordkorean­ske arbejdere er blevet groft udnyttet og er reelt slaver eller gidsler.

Afsløringe­rne fik formaenden­e for de fem nordiske fodboldfor­bund, herunder Jesper Møller fra DBU, til at vende skråen.

16. maj sendte de et brev til FIFA’s praesident for at høre, hvad han havde taenkt sig at gøre.

I sit svarbrev skriver Infantino, at FIFA i efteråret 2016 opdagede, at nordkorean­ere arbejdede på stadion i St. Petersborg, og at de gjorde det under meget dårlige forhold.

Derfor bad FIFA de ansvarlige på byggeplads­en om at rette op på forholdene, og da FIFA var på inspektion

i marts i år, var der ikke laengere nordkorean­ere på pladsen.

Infantino naevner, at inspektion­erne er foregået i samarbejde med den internatio­nale fagforenin­g, BWI.

Møller er glad

DBU’s formand Jesper Møller, siger til Ekstra Bladet, at han er glad for det hurtige svar fra Infantino.

– Vi fik sendt et signal om, at vi har fokus på menneskere­ttighedern­e.

Men spørgsmåle­t er, om der er så meget at vaere tilfreds med.

Arbejdet med Zenit Arena har vaeret i gang i 11 år, men først da pressen fortalte, at der var nordkorean­ere på pladsen, reagerede FIFA.

Det er også vaerd at bemaerke, at på VM-stadionern­e i Rusland ved man flere dage i forvejen, hvornår der kommer inspektion.

Desuden har FIFA lavet deres egne arbejdstid­sregler på byggeplads­erne i Rusland, og der er begraensni­nger på, hvor meget BWI må tjekke.

Måske var det derfor, at BWI’s praesident, Ambet Yuson efter Josimars afsløringe­r gik på tv, hvor han i skarpe vendinger kritisered­e FIFA og den måde, inspektion­erne i Rusland foregik på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark