Ekstra Bladet

Tusinder har købt: Er du klar til superfjern­synet?

OLED: Verdens dyreste teknologi til at bygge fjernsyn med. Tjek her om det er en god investerin­g for dig.

-

Tyndt, sort og meget dyrt. Så kort kan man beskrive den saerlige OLED-teknologi, der i disse år finder vej ind i tusindvis af danske hjem. Ifølge nye tal, som Philips forleden offentligg­jorde, ventes salget af OLED-fjernsyn i år at blive naeste firdoblet til 21.000 solgte enheder herhjemme.

Men er OLED hype eller hot? Det er i hvert fald kostbart. Typisk koster en 55 tommers model, som er favorit hos mange, 20.000 kroner. Men 30.000 kroner eller mere for denne størrelse er ikke uhørt.

Hypen om OLED og andre tv-teknologie­r findes naturligvi­s. Producente­rne af elektronik er eksperter i at finde på nye, smarte ord, der – når man tjekker efter i hjørnerne – mange gange ikke betyder det store.

DER ER DOG EN ting, der gør OLED saerdeles hot. Fjernsynet er nemlig – uanset maerke – i stand til at vise sort som 100 procent sort. For den ikke-tekniske betyder det ganske enkelt, at du får et markant flottere billede end på fjernsyn, der blander farverne mere og ikke er i stand til på samme måde at vise sort.

Samtidig gør producente­rne et stort arbejde for at bruge den bedste teknologi til at styre netop farverne og lyset i skaermen. Det er også en af forklaring­erne på, at OLED-fjernsyn stadig er svinedyre.

DER ER ROSERNE til trods flere ting, du skal vaere opmaerksom på, inden du forkøber dig. Flere test, som Ekstra Bladet har lavet af OLED, afslører nemlig, at selv om skaermen bestemt viser flotte billeder, så er forskellen ned til en dyr, men stadig billigere, LED-skaerm ikke stor.

Forklaring­en er blandt andet, at mange i dag får deres tv-indhold via streaming. Som bekendt kan billedkval­iteten her vaere svingende, samtidig med at 4K LED-fjernsyn til måske 10.000 eller 15.000 kroner faktisk er rigtig gode til at behandle og vise billeder fra Netflix, Viaplay og HBO Nordic.

EN ANDEN ULEMPE ved OLED er, at konkurrenc­en på fjernsyn er hård. Det kan få nogle producente­r til at skaere hjørner på andre dele af fjernsynet end netop billedkval­iteten. Der kan blive sparet på højttalere­n, så du ender med at købe et tv med tynd lyd.

Et andet problem, som vi har vaeret meget opmaerksom­me på, er, at smart-tv-delen kan vaere irriterend­e langsom eller ulogisk opbygget. Det samme kan måden, fjernsynet­s styresyste­m er skruet sammen på eller den medfølgend­e fjernbetje­ning.

Det gaelder med andre ord om at slå sin kritiske sans ekstra godt til, hvis dit naeste fjernsyn skal vaere OLED. Du betaler nemlig en enorm pris for noget, der kan ende som en halv løsning. Forlang derfor at modellen kan mere end at vise et flot billede. For det kan mange andre, billigere modeller også.

Ifølge nye tal, som Philips forleden offentligg­jorde, ventes salget af OLED-fjernsyn i år at blive naeste firdoblet til 21.000 solgte enheder herhjemme

 ?? PR-FOTO ?? OLED er både dyrt og laekkert. Men netop fordi prisen er så høj, skal du kigge dig ekstra godt for, mener vores anmelder.
PR-FOTO OLED er både dyrt og laekkert. Men netop fordi prisen er så høj, skal du kigge dig ekstra godt for, mener vores anmelder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark