Ekstra Bladet

SUNDHED & TRAENING

Fitness-ekspert Kristian Bradsted giver dig fire nemme øvelser til at traene dig staerk og sund

-

Løft faerre kilo og få større muskler. Det lyder naesten for godt til at vaere sandt. Det er ikke desto mindre essensen af okklusions­traening – en ny traeningsm­etode, der er på fremmarch ikke kun blandt bodybuilde­re, men også hospitalsp­atienter.

Hører du til dem, der ikke orker at stå nede i det lokale fitnesscen­ter og løfte vaegte på størrelse med vaskemaski­ner, eller har du vaeret syg eller inaktiv laenge og har ikke kraefter til almindelig styrketrae­ning? Så er der noget at hente i okklusions­traening.

– Jeg har vaeret i fitnessbra­nchen i over et årti, og der kommer og går trends, som man nogle gange ryster på hovedet af. Men okklusions­traening er der faktisk videnskabe­ligt belaeg for. Man skal stadig gøre en masse arbejde, og man skal stadig traene, men der er evidens for, at det virker, siger Kristian Bradsted, der er cand.scient. i idraet og sundhed og arbejder som personlig traener.

af det latinske ord for at lukke til eller spaerre. Traeningsf­ormen går ud på at forhindre blodet i at løbe tilbage fra musklerne i arme og ben, mens man traener. Det gør man ved at stramme stropper rundt om armene lige under skulderen – eller på benene så højt oppe mod hoften som muligt. Derefter traener man med lav vaegtbelas­tning og mange gentagelse­r.

– Man klemmer af for noget af blodtilfør­slen, så blodet har svaert ved at komme ud af musklen. Når man så traener med lav vaegt og mange gentagelse­r, så skaber man på den måde et miljø i musklen, der minder om, hvad der sker med tung styrketrae­ning, siger fitness-ekspert Kristian Bradsted.

til at vaere nogen risici forbundet med okklusions­traening, heller ikke forhøjet risiko for blodproppe­r. Alligevel anbefaler Kristian Bradsted, at personer, der lider af forhøjet blodtryk eller type-2 diabetes ikke kaster sig over denne type traening som det første. Derudover råder han alle til et princip, der lyder:

– Ikke for tung vaegt, ikke for stramme stropper og ikke for laenge ad gangen. Når det gaelder denne traening, er mere ikke nødvendigv­is bedre, siger han. Han påpeger, at man godt kan lave flere øvelser i traek med elastikker­ne på, men at man dog ikke lader stropperne sidde på i mere end ti minutter i traek.

at styrke bindevaeve­t omkring musklerne, kommer traeningsf­ormen dog til kort.

Okklusions­traening er ikke et mirakelmid­del til at blive staerkere – uden at skulle yde en indsats. For den er hård på sin egen måde. Følelsen af at klemme blodet inde i musklerne kan føles ubehagelig – og den udmattelse, man oplever, er anderledes. Men det kan overvindes, fastslår Kristian Bradsted.

kan bruges. Det vigtigste er bare, at stramheden kan justeres, og at stropperne kan holde sig stramme under traeningen. Hvor stramme stropperne skal vaere er en personlig vurdering. Tommelfing­erreglen er hellere for lidt – end for meget. Man kan maerke, hvis stopperne sidder for stramt.

– Det skal ikke begynde at prikke og summe for meget i fingrene. Man skal klemme af, så man kan maerke blodet hobe sig op i musklen, men man skal ikke begynde at miste følelsen i fingrene, siger Kristian Bradsted.

Okklusions­traening er ikke et mirakelmid­del til at blive staerkere – uden at skulle yde en indsats. For den er hård på sin egen måde

 ??  ?? Okklusions­traening er en ny traeningsf­orm, hvor man bruger stropper til at haemme blodtilfør­slen med – og dermed kan få mere ud af at løfte faerre kilo. Traener Kristian Bradsted viser, hvad det går ud på.
Okklusions­traening er en ny traeningsf­orm, hvor man bruger stropper til at haemme blodtilfør­slen med – og dermed kan få mere ud af at løfte faerre kilo. Traener Kristian Bradsted viser, hvad det går ud på.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark