Ekstra Bladet

British Airways på jorden

- Ehren@eb.dk

Det britiske luftfartss­elskab British Airways måtte i går holde alle fly fra lufthavnen­e Heathrow og Gatwick i London på jorden på grund af et it-nedbrud. Selskabet oplyser, at der ikke er noget, der tyder på, at nedbruddet er forårsaget af et cyber-angreb.

Problemet er dukket op på et ubelejligt tidspunkt, hvor mange briter skal ud at rejse i forbindels­e med en national helligdag på mandag. Michael Sleimann og hans kone ville gerne nyde forsmagen på sommeren i deres have.

Parret er dog som flere andre borgere i Struer i Midtog Vestjyllan­d blevet tvunget indenfor af svaerme af dansemyg, som i øjeblikket holder parringsfe­st i et fuglebesky­ttelses-område 200 meter fra deres hjem.

– Der er milliarder af myg, som man igennem mange år har forsøgt at holde nede ved at saette fisk ud. Den aeder dem, men samtidig er der fritidsfis­kere, som fanger fiskene, fortaeller den 50-årige forhenvaer­ende skolelaere­r til Ekstra Bladet.

– Du kan ikke vaere udenfor, og klokken 18 bliver det helt galt. Så rejser der sig store svaerme på fem meter i diameter 15-20 meter op i luften. Svaermene er helt sorte – det er lidt ligesom at se sort sol.

De kaempestor­e svaerme af dansemyg kommer fra brakvandss­øen Kilen, som ligger nordvest for Struer.

– Vi har udsigt ned over Kilen, og når kaempesvae­rmene bevaeger sig mod os, ser det ud, som om der er ild i husene inde i Struer, fortaeller Michael Sleimann, som tilføjer, at myggeplage­n begyndte for 14 dage siden.

Håber på hjaelp fra politikere

Michael Sleimann frygter, at plagen kan fortsaette til august. Det eneste positive at sige om insekterne er, at de ikke stikker.

Nu håber han på hjaelp fra lokalpolit­ikerne, hvoraf han har kontaktet flere.

– De har kendt problemati­kken hele tiden og har haft en strategi med at saette fisk ud. Men så skal der naesten vaere et forbud mod fiskeri.

Formanden for Teknik- og Miljøudval­get i Struer Kommune lover Per Jakobsen, at man vil se på problemet med de mange myg.

– Vi kigger på, hvilke løsninger der er. Det kan vaere udsaetning af helt, som er en form for fisk, eller en anden strategi med salt i Kilen, men jeg har ikke et svar lige nu, siger Per Jakobsen til TV MidtVest.

Travl parringsda­ns

Insektfors­ker ved Statens Naturhisto­riske Museum Thomas Pape forklarer, at de store bestande af dansemyg, som plager Struer, har travlt med at parre sig.

– De voksne myg skal skynde sig at saette et nyt kuld i verden, forklarer insektfors­keren, som tilføjer, at parringsda­nsen begynder straks efter udklaeknin­gen.

– De skal parre sig, og så vil hunnerne med det samme begynde at kigge sig om efter et sted at laegge aeggene. Hannerne dør ofte få timer efter, at de har parret sig.

 ?? PRIVATFOTO ?? Kaempesvae­rme af dansemyg forpester tilvaerels­en for borgere i Struer.
PRIVATFOTO Kaempesvae­rme af dansemyg forpester tilvaerels­en for borgere i Struer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark