Ekstra Bladet

HUN FANDT OLIE I BAGHAVEN

- PETER SLOTH sloth@eb.dk

11. november 1978 sad millioner af monopol-tv-ramte danskere foran deres fjernsynsa­pparater for at se det første af seks planlagte afsnit om livet i den fiktive stationsby Korsbaek.

’Matador’ var Lise Nørgaards og Erik Ballings efterfølge­r til kaempe-succesen ’Huset på Christians­havn’. Tanken om persongall­eriet og de mange figurers udviklinge­r var fostret i Lise Nørgaards hoved. At serien skulle blive danmarkshi­storiens mest populaere – og at den skulle omsaette hundredvis af millioner over årene – havde ingen set komme. Heller ikke hovedforfa­tteren, snart 100-årige Lise Nørgaard.

– Jeg har aldrig set ’Matador’ som en forretning, men vaelger man at gøre det, har det indlysende vaeret en god en af slagsen, fortaeller Lise Nørgaard.

Jackpot på genudsende­lser

Som det fremgår her på siderne, har ’Matador’ alene på salget af vhs-bånd, dvdskiver, bøger og braetspil omsat for taet på 400 mio. kroner. Men festen slutter slet ikke der, for kasseappar­atet ringer for alvor, når ’Matador’ – som nu – bliver genudsendt på DR.

Lise Nørgaard ejer en tredjedel af rettighede­rne til serien, mens DR ejer to tredjedele, da tv-stationen købte Erik Ballings tredjedel flere år før instruktør­ens død i 2005. Kodeordet til at forstå, hvorfor det for alvor giver jackpot til både Lise Nørgaard og skuespille­rne, når ’Matador’ løber over tvskaermen­e for anden, femte eller ottende gang, hedder genudsende­lseshonora­rer.

De første mange gange, serien blev genudsendt, fik Lise Nørgaard og skuespille­rne nemlig 50 procent af deres oprindelig­e honorar. I slutningen af 90’erne fik de medvirkend­e og Lise Nørgaard en henvendels­e fra skuespille­rforbundet med ønsket om, at der blev slaekket lidt på den oprindelig­e aftale. Det var ganske enkelt blevet for dyrt at genudsende serien. Trods aftalen om at gå betragteli­gt ned i genudsende­lseshonora­rer er det dog stadig en temmelig god forretning at have aktier i ’Matador’ på den ene eller anden måde.

Som at vinde i lotto

Morten Buckhøj, søn af selveste Mads Skjern spillet af Jørgen Buckhøj, som døde i 1994, ejer i dag sin fars rettighede­r, og dermed havner de forskellig­e Buckhøj-royalties også på hans konto.

– Jeg kan ikke huske helt praecist, hvor meget jeg får, når ’Matador’ bliver genudsendt, men det er et sekscifret beløb. Måske i omegnen af 100.000 kroner.

– Jeg synes da, det er dejligt og hyggeligt, når de penge bliver udbetalt så mange år efter min fars død, og man kan jo naesten sammenlign­e det med at vinde en middelstor lotto-gevinst hvert femte år, eller hvor tit de nu genudsende­r ’Matador’, lyder det med et grin fra Morten Buckhøj.

Lise Nørgaard har også godt humør på stemmen, når hun forklarer om den store kommerciel­le succes, der er sprunget ud af Korsbaek.

– Jeg kan bedst forklare det sådan, at jeg har fundet olie i baghaven. Ingen kunne for 40 år siden vide, at ’Matador’ ville blive genudsendt så mange gange, at den ville blive solgt til så mange lande, eller at den ville saelge så mange eksemplare­r på video.

– Jeg skal ikke klage, selv om jeg – som jeg naevnte indledning­svist – aldrig har set ’Matador’ som en forretning, lyder det fra ’Matadors mor’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark