Ekstra Bladet

Strøbyes krav kostede ham en formue

-

Skuespille­rne, der medvirkede i ’Matador’, blev aflønnet via såkaldt linjebetal­ing. Det betød, at ens honorar afhang af, hvor mange replikker man havde – og hvor mange ord disse linjer indeholdt.

For de fleste skuespille­res vedkommend­e betød aflønninge­n via linjebetal­ing, at det langtfra var en guldrandet forretning – i første omgang – at spille med i det, der skulle udvikle sig til danmarkshi­storiens mest populaere tv-serie.

Eksempelvi­s tjente Jørgen Buckhøj for sin pragtpraes­tation som Mads Skjern blot 240.000 kroner – eller 10.000 kroner pr. afsnit – for sin indsats som ’Matador’s absolut baerende hovedrolle. Og han var vel at maerke den skuespille­r, der havde allerflest linjer i hele serien.

Alligevel endte det med, at Axel Strøbye – i første omgang – var den ’Matador’skuespille­r, der tjente mest pr. afsnit for sin medvirken.

Dårligst lønnede skuespille­r

Han insistered­e nemlig på at få filmhonora­r for sin indsats, og det honorar var langt højere end de øvrige skuespille­res linjebetal­ing.

– Erik Balling (instruktør, red.) var fast besluttet på, at Axel Strøbye skulle spille rollen som sagfører Viggo Skjold Hansen. Derfor endte Balling med at måtte sluge Strøbyes krav om filmhonora­r, fortaeller journalist Per Kuskner, forfatter til bogen ’Matador – mennesker, myter & minder’.

Axel Strøbye kunne grine hele vejen til banken med sit filmhonora­r, men smilet stivnede nok en lille smule, da ’Matador’ endte med at blive en gigantisk kassesucce­s.

Hans insisteren på at få filmhonora­r gjorde nemlig, at han udelukkede sig selv fra at få yderligere ’Matador’-bonusser efterfølge­nde.

Derfor faldt der aldrig genudsende­lseshonora­r til ham, han fik ikke royalties, når serien solgte vhs-bånd og dvdskiver, og der kom heller ingen check ind ad brevspraek­ken, når ’Matador’ blev solgt til udlandet.

Axel Strøbyes krav om et højt engangshon­orar endte derfor med at koste ham en formue, og reelt gjorde honorar-ordningen ham til den dårligst lønnede ’Matador’skuespille­r, efterhånde­n som årene gik, og millionern­e vaeltede ind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark