Ekstra Bladet

Tjener Boldt gav ordrer i bogen

PER PALLESEN: – Min rolle i ’Matador’ gav min karriere et ordentligt skub fremad

- PETER SLOTH sloth@eb.dk

Ser man på ’Matador’s kommerciel­le succes, er der en hel masse faktorer, der kan måles og vejes: Salg af videobånd, dvd-skiver, bøger og braetspil. Derudover er der de immateriel­le indtaegtsk­ilder, som er en mere komplicere­t og svaert målbar størrelse. Lise Nørgaards foredragsv­irksomhed har utvivlsomt fået et ordentligt Korsbaek-boost op gennem 80’erne og 90’erne. Temabyen ’Korsbaek på Bakken’, der stod faerdig for to år siden, omsaetter for mange millioner om året. Og de medvirkend­e skuespille­res markedsvae­rdi fik med den massive succes et paent nøk opad.

Det bekraefter Per Pallesen, der med sin fortolknin­g af den ikoniske tjener Boldt fik kickstarte­t sin karriere noget så gevaldigt, da ’Matador’ første gang løb over tvskaermen­e.

– Jeg var i midten af 30’erne, da Matador blev sendt ’Matador’s ikoniske tjener Boldt spillet af Per Pallesen. første gang, og tilhørte derfor ’den unge garde’ af skuespille­re. Det er umuligt at gøre op i penge, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at min medvirken i ’Matador’ markedsfør­te mig voldsomt som skuespille­r.

– Og jeg tror, det samme gør sig gaeldende for de øvrige dengang unge skuespille­re som Kirsten Olesen, Kurt Ravn og Sonja Oppenhagen.

Jeg bliver af og til kontaktet om, hvorvidt jeg vil komme ud og optraede som Boldt til en fest

Udstilling­svindue

– Rent prestigema­essigt har det betydet en masse, men afgjort også i forhold til ordrer i bogen. Det gav jo karrieren et utroligt skub fremad.

– Når hele Danmark sidder og følger med i en tv-serie lørdag aften, så er det jo ikke kun almindelig­e tv-seere, men også de store producente­r og instruktør­er, som ser på det her udstilling­svindue og taenker ’hov, ham kunne vi måske godt bruge naeste gang’, fortaeller 75-årige Per Pallesen fra sin bil på vej mod Holbaek og prøverne på Flemming Jensen-dramatiser­ingen af Jules Vernes’ ’Jorden rundt i 80 dage’, der fra 12. august spiller på det lokale teater.

Rollen som tjener Boldt slipper han dog aldrig – og den slipper heller ikke ham.

– Jeg bliver af og til kontaktet om, hvorvidt jeg vil komme ud og optraede som Boldt til en fest.

– For ganske nylig handlede det om et guldbryllu­p i Hobro, hvor de gerne ville have tjener Boldt til at servere, men jeg kunne desvaerre ikke den dag.

Aldrig traet

– Jeg bliver aldrig traet af at fortaelle om ’Matador’, for den har betydet så meget for min karriere, at man skulle vaere et skarn, hvis man syntes, det var en belastning at fortaelle om noget så vigtigt – og noget så godt.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark