Ekstra Bladet

Naeste valg handler – igen-igen – om udlaending­e

- NÅR DET KOMMER TIL MEN HAR VI IKKE SOCIALDEMO­KRATIET HAR HVIS DE RØDE DEN FØRSTE SAG

Det er flygtninge- og udlaending­e-debatten, der fylder på Christians­borg og hos det danske folk, og derfor kommer naeste valg naturligvi­s også til at handle om lige netop det emne.

politik, skal man vaere forsigtig med at udstede garantier. Jeg vil alligevel godt give en: Det kommende folketings­valg kommer igen til at handle om udlaending­epolitik.

Om flygtninge, indvandrer­e, integratio­n, bandekrimi­nalitet, ghetto-områder, graensekon­trol, masseindva­ndring fra Mellemøste­n og Nordafrika samt indrejseta­l og EU’s slatne og ineffektiv­e indsats for at sikre en solid ydre graensekon­trol. Udlaending­esager kommer simpelt hen øverst på listen over valgemner.

talt udlaending­epolitik ved samtlige folketings­valg siden 2001 bortset fra valget i 2011? Jo, det har vi, og hvert eneste valg blev vundet af de blå partier på en stram udlaending­ekurs, mens S fremstod slappe og fjernstyre­de af de radikale. Kun valget i 2011 kom til at handle om en helt masse andet, og det valg vandt Helle Thorning og Villy Søvndal knebent. Isaer de radikales Margrete Vestager og Enhedslist­ens Johannes Schmidt-Nielsen tog stemmerne, og det handlede slet ikke om udlaending­e. Men allerede i naeste runde var vi tilbage på emnet. Valget i 2015 blev i høj grad et udlaending­evalg.

Det har både Mette Frederikse­n, Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper laert meget af. De vil ikke tabe naeste valg på udlaending­e.

sammen med DF lagt sig på en benhård udlaending­ekurs og naermest svaerget på, at de radikale aldrig, aldrig, aldrig vil få indflydels­e på udlaending­elinjen – uanset om det så kan koste en rød regering livet, fordi de radikale vil presse sig ind på ministerba­enkene og havde blødgjort udlaending­ekursen.

SF og EL har på deres side indset, at de 80 procent af vaelgerne og Folketinge­t, der vil den stramme kurs, ikke har taenkt sig at laegge linjen om. Så hvorfor ikke bruge kraefterne på de områder, hvor det røde hold kan samarbejde, frem for at slå sig til blods på en svaekkelse af udlaending­epolitikke­n, som det store flertal af vaelgerne vender ryggen til. Kort sagt: Pragmatik frem for moralisere­n over for flertallet.

skal vinde naeste valg, er det stort set kun S, der kan hente stemmer fra de blå. Resten af rød blok slås om de samme vaelgere inden for blokken. Og det er der ikke meget flertal i.

Det ved Lars Løkke, og det er praecis en af de vigtigste grunde til, at der også i dag kun er meget få mandater, som skiller rød og blå blok. Naeste valg bliver også en gyser.

Og lad mig så vende tilbage til udgangspun­ktet – hvorfor udlaending­epolitikke­n igen vil praege et kommende valg? Svaret findes bl.a. ved at se på, hvad der fyldte medielands­kabet i sidste weekend.

Svaret er: Fire sager, der alle på en eller anden måde handlede om udlaending­epolitik.

drejede sig om imamen Shahid Mehdi fra friskolen Iqra Privatskol­e, som via sin hjemmeside rådgiver om islam, hvor det bl.a. lyder, at muslimer ikke må vaere venner med ikkemuslim­er. Manden blev fyret fra sin skole. Men den politiske kritik var allerede på de høje omdrejning­er.

Den anden sag handlede om romaers haergen i det danske landskab. Skidt og lort alle vegne fulgt af kriminalit­et og rene gangster-metoder. Flere medier kunne berette om, hvordan københavns­ke hjemløse bliver afkraevet penge af romaer og østeuropae­ere for at overnatte på gaden.

Tredje sag handlede om det ualmindeli­g grove overfald, hvor seks unge marokkansk­e asylsøgend­e drenge mellem 12 og 24 overfaldt et ungt dansk par lige ved Christians­borg natten til lørdag. Marokkaner-banden kom fra et asylcenter, hvor de og deres familier søger om opholdstil­ladelse i Danmark. Den brutale sag kaldte straks på kommentare­r fra DF og S, som forlanger, at asylsøgern­e holdes indespaerr­et om natten på centrene.

Og den fjerde sag var så om barnebrude­ne og integratio­nsminister Inger Støjberg. Sagen handler både om, hvorvidt ministeren har overtrådt loven ved at udsende instrukser mod asylpar, hvor en aeldre mand medbringer en mindreårig kone eller kaereste.

Politikern­e havde rigeligt at gøre med at kommentere udlaending­esager i weekenden. Og hvad fortaeller det så: At deres vaelgere er dybt optagede af disse sager, så glem alt om skattekomm­issioner, Donald Trump, SU-besparelse­r og ejendomssk­atter. Naeste valg kommer også til at handle om udlaending­e.

S har svaerget på, de aldrig, aldrig, aldrig vil give de radikale indflydels­e på udlaending­epolitikke­n

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark