Ekstra Bladet

GODT NYT: BØRN I BILEN ER MERE SIKRE END NOGENSINDE FØR

Nye autostole er sikre som aldrig før, viser ny test, som FDM blandt andre har vaeret med i

- NIELS FRIIS

Sikkerhede­n blandt nye autostole er i top. Det viser FDMs seneste autostolet­est.

Men det er afgørende for sikkerhede­n, at stol og barn passer til hinanden, lyder det fra FDM, der også råder til, at man lader sine børn sidde bagudvendt laengst muligt.

- Det kan vaere fristende som foraeldre at vende autostolen, når barnet når en vis alder, så det sidder fremadvend­t. Enten for at få en bedre kontakt med barnet, eller hvis en aeldre søskende allerede sidder i en fremadvend­t autostol. FDM anbefaler dog, at børn sidder bagudvendt så laenge som muligt, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

- Jo aeldre barnet er, når man vender stolen, jo mindre risiko er der for, at barnets knogler belastes i tilfaelde af en kollision. Det er også derfor, at det ifølge den nye iSize-standard er et krav, at børn skal sidde bagudvendt de første 15 måneder, siger han.

Testen er lavet på i alt 42 autostole, og det er FDM i samarbejde med en raekke europaeisk­e bilklubber og forbrugero­rganisatio­ner, der står bag.

Af de testede autostole klarer de 24 sig rigtig godt, mens 10 får bedømmelse­n 'tilfredsst­illende'.

Otte stole falder igennem og kan ikke anbefales, viser testresult­atet.

Halter til de største børn

Mens testen viser, at det isaer er blandt autostolen­e til de mindste børn, at der er styr på sikkerhede­n, halter det i højere grad blandt stolede til de større børn.

Flere af testens stole dumper, og det er isaer selve sikkerhede­n, flere stole falder igennem på.

- Mange af autostolen­e til de større børn er lavet, så de Autostolen­e til børn er mere sikre end nogensinde før, men man børvaelge med omhu.

Det afgørende er, at stolen passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spaendes fast

kan følge barnet gennem flere år, hvilket kan vaere fristende for foraeldren­e. Og selvom de såkaldte kombistole kan vaere en god løsning, viser testen, at flere af de mindre kendte producente­r slipper dårligt fra den konstrukti­on. Også selvom de er isofix-monteret. Enten er sikkerhede­n ikke god nok, eller også er risikoen

for at fejlmonter­e stolen eller at spaende barnet forkert fast for stor, siger Søren W. Rasmussen.

Ifølge ham understreg­er testen, at markedet for autostole kan virke stort og uoverskuel­igt.

- Derfor er det en god idé at saette sig ind i de forskellig­e stoles egenskaber og evner i vores test og eventuelt søge rådgivning, inden man køber.

Det afgørende er, at stolen passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spaendes fast, siger han.

På FDMs hjemmeside kan man laese meget mere om autostole, ligesom de også har en guide til at vaelge den rigtige autostol.

 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark