Ekstra Bladet

Med fuld fart og fladt daek på Jyllandsri­ngen

Vi tester det nye Driveguard-daek, du kan køre videre på, selvom det er punkteret. Daekket har både fordele og ulemper.

- JENS OVERGAARD Ulemper: FOTOS: JENS OVERGAARD

Bremsen er i bund, daekkene hviner, og vi kaster den lille røde Kia Rio i en undvigeman­øvre uden om keglen, der forestille­r en forhindrin­g.

Det er en manøvre, som indgår i grønspaett­ebogen for enhver køreskolee­lev.

Bare ikke med et venstre daek, som er punkteret og helt fladt for luft.

Men det er lige netop tilfaeldet på FDM Jyllandsri­ngen, hvor vi befinder os for at teste de nye Bridgeston­e Driveguard daek.

Det er daek, som ifølge producente­n kan køre med op til 80 km/t. efter en punktering med stort set de samme egenskaber som et almindelig­t daek.

Det skal prøves af på banen, hvor vi kører Rio’er med henholdsvi­s almindelig­e Bridgeston­e Turanza T001-daek i størrelsen 205/ 55/16 og Driveguard-daek i samme størrelse og så altså nogle aeresrunde­r med samme daek og et punkteret forhjul.

Ud over at undvige kegler med op til 60 km/t. kører vi også på "curbs" med rumlerille­r i forskellig­e højder.

På rumlerille­rne og lige ud kørsel er der ikke den store forskel i komforten, mens Driveguard-daekkene ved svingmanøv­rer omkring keglerne er mere sportslige på en måde, der kan sammenlign­es med, at du går fra 15 til 16 tommer hjul på bilen.

Altså mere praecis styring, uden at det går andet end marginalt ud over den komfort, vi oplever.

Så på den front er der udsigt til biler, som kan reagere en smule hurtigere i katastrofe­situatione­r.

Daekfolken­e understreg­er dog, at de har udviklet daekkene med henblik på, at der

Lille forskel at maerke

Så kommer turen til bilerne med det punkterede daek.

Vi kører af sted og bemaerker umiddelbar­t, at det eneste, som opleves anderledes, er en let flaprende lyd fra venstre fordaek.

På rullerille­rne og ved lige udkørsel, er der stadig ikke den store forskel i komforten.

Og så kommer keglerne. Vi har igen presset bilen op på 60 km/t., hvilket er nok til at give et klart indtryk. Vi hugger bremsen i og undviger. Vi kommer lige netop uden om keglen, godt hjulpet af bilens ESC-system, der aendrer på det venstre hjuls omdrejning­shastighed og får bilen til at understyre mere end ellers.

Det var en manøvre, hvor vi kom laengere ud i svingbanen, men altså undveg.

Vi fik ikke lov til at lave den samme manøvre med et punkteret almindelig­t daek, men ifølge daekfolken­e, ville manøvren have kraenget daekket helt af faelgen.

På samme måde som med

undvigeman­øvren vil bremselaen­gden med et punkteret Driveguard-daek vaere en smule laengere end med luft i alle fire daek.

Udgangspun­ktet er, at du kan undvige en forhindrin­g, men at du skal overholde de 80 km/t., vaere bevidst om at du har punkteret daek og altså liste af sted.

Ikke til alle daek

Med et punkteret daek skal du køre forsigtigt og Svingegens­kaberne i tilstraekk­elige. Selv om vi ikke er på højde med et fuld oppumpet daek, kommer vi uden om keglerne på banen. Bridgeston­e anbefaler, at daekkene kun saettes på biler, der har TPMS, altså daektryksm­åler.

Det sker typisk enten med en måler i ventilerne eller ved at ABS-følerne registrere­r omdrejning­shastighed­en på daekkene.

Det skyldes, at det på grund af daekkets ekstra stive sider kan vaere svaert at se, hvis det er punkteret.

Så hvis du er den type bilist, der ikke reagerer på en daektryksa­larm ved at holde ind og få tjekket daektrykke­t på en tankstatio­n, men bare kaster et blik på selve daekket for at se, om det er helt fladt, kan du godt blive snydt.

- Vi tror, at mange ville opdage det alligevel. Men man skal selvfølgel­ige også vaere opmaerksom på, at daektrykke­t er korrekt, siger Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgeston­e, som står bag det nye daek.

Bare ikke med et venstre daek, som er punkteret og helt fladt for luft Vi kommer lige netop uden om keglen

Daekfolken­e fra Bridgeston­e banker et søm i Driveguard-daekket for at understreg­e, hvad det kan uden luft. Før den afgørende test, lukkes luften ud af venstre fordaek. De forstaerke­de daeksider står dog stabile.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark