Ekstra Bladet

LØKKES STORE TILBAGETOG

LUFTIG PLAN: Statsminis­ter Lars Løkke var fravaerend­e, da regeringen fremlagde en ny økonomisk 2025-plan, der var støvsuget for svar på, hvor det kommer til at gøre ondt i fremtiden

- PER MATHIESSEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN THOMAS RIBER-SELLEBJERG pma@eb.dk; kbl@eb.dk trs@eb.dk

Megen snak og mindre handling.

Regeringen­s nye 2025-plan for Danmarks økonomi kaldet ’Vaekst og velstand 2025’ er stort set støvsuget for konkrete planer på de 147 sider.

Det står i skaerende kontrast til V-regeringen­s tidligere 2025-plan, som var spaekket med håndfaste initiative­r såsom senere pensionsal­der og lavere topskat, viser Ekstra Bladets gennemgang af de to planer.

Målet er dog det samme, hvilket vil sige, at danskerne skal arbejde mere. Det såkaldte arbejdsudb­ud skal øges med 60.000 personer, og det får Socialdemo­kratiet til at frygte, hvad VLAK-regeringen ikke fortaeller.

– Der gemmer sig nogle ubehagelig­e reformer bag de tal, siger Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

Frygter for dagpengene

Samlet vil regeringen øge vaeksten i Danmark med 80 milliarder kroner, hvilket blandt andet skal ske ved faerre på offentlig forsørgels­e. Også her holder regeringen vaerktøjsk­assen lukket.

– Der står, at de vil rokke ved overførsel­sindkomste­rne, men ikke hvordan. Hvis man skal nå det mål, så må det vaere noget stort. Jeg er bange for, at de laegger op til at skaere i dagpengene, fortaeller Nicolai Wammen.

Opsparing til pension

Det eneste, som regeringen rent faktisk havde en konkret plan for, var et udspil, der skal få danskerne til at blive laengere på arbejdsmar­kedet og spare op til pension.

Alle de andre store spørgsmål om danskernes fremtidige økonomi er udskudt til efteråret, forklarede finansmini­steren.

– Vi praesenter­er i dag det første skridt til at udfylde rammerne i 2025-planen. De naeste praesentat­ioner i efteråret kommer til handle om et vaekstudsp­il og et skatteudsp­il i forbindels­e med finanslove­n for 2018, siger finansmini­ster Kristian Jensen.

– Det er en anden plan, som vi laegger frem i dag end V-regeringen­s helhedspla­n, og det er vi meget åbne om, siger han.

Løkke var vaek

Der var dog ikke kun skruet ned for indholdet denne gang. Hele planen blev praesenter­et af folk med faerre stjerner på skulderen.

Lars Løkke Rasmussen (V) stod personligt i spidsen for lanceringe­n af V-regeringen­s stort anlagte 2025-plan med tilnavnet ’Helhedspla­nen’ for mindre end et år siden

Aftenen før den officielle praesentat­ion sendte statsminis­teren dengang en intim livevideo på Facebook med godbidder til vaelgerne.

V-regeringen holdt med Løkke i spidsen hele syv pressemøde­r på lancerings­dagen, og statsminis­teren drog ud i landet til to borgermøde­r. Dagene efter blev brugt til en lille danmarkstu­rné for Løkke, der ville saelge budskabern­e.

Løkkes 2025-plan døde dog ved mødet med støttepart­ierne, og i går prøvede VLAKregeri­ngen så med et nyt bud på en 2025-plan.

Denne gange gang var det ministerlø­jtnanterne Kristian Jensen (V), Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Brian Mikkelsen (K), som stod for den timelange praesentat­ion.

Og Løkke? Han var rejst til nordisk statsminis­termøde i Bergen. Laes også lederen på bagsiden

Det er en anden plan, som vi laegger frem i dag end V-regeringen­s helhedspla­n, og det er vi meget åbne om

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark