Ekstra Bladet

ER HUN SOLS KOLDET? NÅRH NEJ

Danmarks verdensber­ømte statue er overmalet i protest mod hval-slagtning på Faerøerne

- Jao; jakoha; ann

En af Danmarks største turistattr­aktioner, Den Lille Havfrue, har vaeret udsat for haervaerk.

Havfruens hoved og store dele af kroppen er blevet malet rød. Ekstra Bladets udsendte har ved selvsyn konstatere­t haervaerke­t på nationalkl­enodiet, som Københavns Politi desuden beretter om på Twitter.

Politiet fortaeller til Ritzau, at de først blev gjort opmaerksom på det, da Ekstra Bladet ringede.

– Jeg kan sige så meget, at hun i hvert fald ikke laengere er bronzefarv­et. Det var faktisk Ekstra Bladet, der ringede ind og anmeldte det. Så kører vi derud, og Den Lille Havfrue er ganske rigtig malet rød, siger vagtchef Thomas Tarpgaard.

Foran statuen er der med rød farve skrevet ’Danmark defend the whales of the Faroe Islands’ (Danmark beskyt Faerøernes hvaler).

Det er formentlig en henvisning til den tilbageven­dende tradition på Faerøerne, hvor grindehval­er bliver slagtet i hundredvis. Traditione­n bliver hvert år mødt med vrede verden over.

Ingen har endnu taget ansvar for ugerningen.

Københavns Kommune oplyser tirsdag morgen til Ekstra Bladet, at de blev kontaktet af Københavns Politi, og at der allerede er bestilt rensning af statuen, som forventes at vaere tilbage i sin normale farve i løbet af dagen.

Langtfra første gang

Det er ikke første gang, at Den Lille Havfrue har vaeret udsat for haervaerk. I 1964 mistede den sit hoved, mens den ene arm blev savet af i 1984.

I 1998 var turet så igen kommet til hovedet. I løbet af natten havde ukendte gerningsma­end således savet statuens hoved af med en nedstryger. Tre dage senere blev hovedet fundet igen.

Senest blev Den Lille Havfrue vaeltet ned fra sin sten i 2003 – og nu er den altså gal igen. Denne gang har gerningsma­endene så benyttet sig af maling.

 ??  ??
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Forsvar hvalerne på Faerøerne, stod der i går foran havfruen. Det er den lille dame muligvis enig i, da hun jo selv er et havdyr.
FOTO: JENS DRESLING Forsvar hvalerne på Faerøerne, stod der i går foran havfruen. Det er den lille dame muligvis enig i, da hun jo selv er et havdyr.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Hun får da set lidt andet end Langelinie. Havfruen på vej til reparation efter haervaerk i 1984.
FOTO: JENS DRESLING Hun får da set lidt andet end Langelinie. Havfruen på vej til reparation efter haervaerk i 1984.
 ?? FOTO: AP ?? Stakkels tøs. I 2007 blev hun af uvisse grunde daekket af pink maling.
FOTO: AP Stakkels tøs. I 2007 blev hun af uvisse grunde daekket af pink maling.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Ahmen altså ... ved den naergående klima-yngling ikke, at havfruer ikke bruger snorkler ..? Her marts 2009.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Ahmen altså ... ved den naergående klima-yngling ikke, at havfruer ikke bruger snorkler ..? Her marts 2009.
 ?? FOTO: CLAUS LUNDE ?? I oktober 1997 blev havfruen overmalet i lidt mere eksklusiv stil med guldbronze.
FOTO: CLAUS LUNDE I oktober 1997 blev havfruen overmalet i lidt mere eksklusiv stil med guldbronze.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark