Ekstra Bladet

Det er grotesk at vi ikke kan sende rumaenere ud

Landets øverste domstol, Højesteret, slog bremsen i og forbød udvisninge­n af fire kriminelle rumaenske statsborge­re i går

- ARKIVFOTO: MOGENS FLINDT

Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) beklager, at Højesteret i går afviste at lade fire rumaenske statsborge­re blive udleveret til retsforføl­gelse og afsoning i Rumaenien.

– Det er et eller andet sted grotesk, at vi har EU-lande, hvor deres egne borgere ikke kan sendes til afsoning. Det holder jo ikke, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

– Det vil jeg selvfølgel­ig tage op med min rumaenske kollega. For det er fuldstaend­ig uholdbart.

Både Justitsmin­isteriet og Østre Landsret har tidligere sagt god for at sende de fire rumaenere af sted. Men landets øverste domstol slog bremsen i.

I afgørelsen påpeger de fem højesteret­sdommere, at rumaenerne i deres hjemland ville risikere at skulle afsone i celler, hvor de blot ville vaere sikret et personligt – Jeg står jo ikke over Højesteret. Når Højesteret har afsagt en kendelse, så er det sådan, det er, fastslår justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K). rum på to kvadratmet­er. Det vil ifølge domstolen vaere i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikel 3.

Vil ikke føre til noget

De tre kvinder – en mor og hendes to døtre – anklages i Rumaenien for organisere­t menneskeha­ndel.

– Jeg står jo ikke over Højesteret. Når Højesteret har afsagt en kendelse, så er det sådan, det er, siger Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkeparti­s udlaending­eordfører, Martin Henriksen, mener, at regeringen bør gå langt hårdere til vaerks.

– Søren Pape bliver nødt til at erkende, at det, han har haft gang i indtil nu, ikke har vaeret nok. Han siger, at han vil tage en snak med sin rumaenske kollega. Hvor langt tror han, det vil føre, spørger Martin Henriksen.

Han mener, at regeringen bør se på Menneskere­ttighedsko­nventionen og fortolknin­gen af den:

– Danmark har formandska­bet for Europaråde­t til efteråret. Der har vi mulighed for at saette konvention­en på dagsordene­n. Vi har mulighed for at sige, at vi vil fortolke konvention­en anderledes.

Søren Pape bliver nødt til at erkende, at det, han har haft gang i indtil nu, ikke har vaeret nok

– Vi har mulighed for at arbejde for at lave konvention­en om. Og i yderste konsekvens kan vi opsige konvention­en. Det er nogle af de ting, der skal på bordet, siger Martin Henriksen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark