Ekstra Bladet

Beboere: De går efter børn

Borgerne i Gellerup roser politiet og bakker op om nul-tolerancen over for bander i Aarhus-ghettoen

- SUNE FISCHER TORBEN RASK fish@eb.dk; trl@eb.dk

– Nu er vores boligområd­e langt om laenge inde i en positiv udvikling, og så har vi bare slet ikke brug for, at nye bander som Loyal To Familia vil slå sig ned her, siger Deka Yusuf, der ligesom veninden Shugri Mahad har somalisk baggrund og er alenemor. Personer med et bandemedle­m i maven er bestemt ikke velkomne i Gellerup-planen i det vestlige Aarhus, hvor politiet i løbet af de seneste dage har foretaget i alt 77 anholdelse­r.

Det er det umisforstå­elige indtryk, som Ekstra Bladets reportere tog derfra med, efter at vi midt på ugen besøgte den berygtede bydel.

Derfor har fredagens urolighede­r, som ifølge politiet har afsaet i den københavns­ke bande Loyal To Familias planer om at slå rødder i Gellerup, skabt vrede i lokalområd­et.

– Vi bakker 100 procent op om politikern­es planer for området og for politiets indsats. Det har skabt tillid mellem os beboere på den ene side og politikern­e og politiet på den anden side.

– Det har virkelig givet pote de seneste år, og det sidste, vi har brug for nu, er bander, siger 29-årige Metin Usta, der er født og opvokset i Gellerup-planen hos sine foraeldre af tyrkisk oprindelse.

Ifølge Metin Usta, som er forretning­sdrivende i Bazar Vest klos op ad boligområA­arhus det, er der ingen bander, men kun gruppering­er i Gellerup og Bispehaven.

– Opfordring til selvjustit­s er ikke en løsning, for vi taler jo om folk med våben. Dem skal vi som almindelig­e borgere ikke håndtere, det er politiets opgave, siger Metin Usta.

Mor til fem fik nok

Dansk-somalieren Deka Yusuf flyttede efter 17 år i den berygtede bydel vaek fra Gellerup-planen i efteråret.

Den 44-årige alenemor med fem børn havde med egne ord fået nok af utrygheden i området, som er en konsekvens af den omfattende kriminalit­et, der har haerget i og imellem de mange betonblokk­e i det vestlige igennem nu fire-fem årtier.

– Jeg bifalder selvfølgel­ig, at politiet møder talstaerkt op herude og sender et tydeligt signal om, at bander og kriminalit­et skal bekaempes, siger Deka Yusuf.

– Alligevel tvivler jeg staerkt på, at kriminalit­eten forsvinder, konstatere­r hun. Deka Yusufs 32-årige veninde, dansk-somaliske Shugri Mahad, bifalder også politiets nul-tolerance over for bander og kriminalit­et i Aarhus Vest, herunder i saerdelesh­ed i ghetto-området Gellerup-planen.

– Hvis Loyal To Familia eller andre bander slår rødder her, flytter vi med det samme, fastlår hun.

– Vi vil ikke have bander som dem, der rekruttere­r blandt børn helt ned til otteniårsa­lderen, siger Shugri Mahad.

Hun har boet i Gelleruppl­anen i 22 år og er alenemor til tre børn på 12, ni og otte år. Ved indgangen til Bazar Vest møder Ekstra Bladet en gruppe maend i flere aldersklas­ser. De fleste forsvinder hurtigt med et venligt nik, da vi praesenter­er os.

– Jeg passer mit job og min familie og har opdraget mine børn til at gøre det samme og holde sig fra kriminalit­et.

– Desvaerre tror jeg, at politiet lukker de anholdte lige så hurtigt ud ad bagdøren, som de kom ind ad fordøren, siger en mand af tyrkisk oprindelse på formfulden­dt dansk efter 30 år i landet.

– Men det er fint, at politiet slår hårdt ned på bander og kriminalit­et. Det er det altid. Jeg kan bare tvivle på, om det hjaelper.

Opfordring til selvjustit­s er ikke en løsning, for vi taler jo om folk med våben Det har skabt tillid mellem os beboere på den ene side og politikern­e og politiet på den anden side

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Nej tak til bander
FOTO: CLAUS BONNERUP Nej tak til bander

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark